Nyheter

Svenska BM-klubben och Lantbrukarnas Riksförbund anordnar studieresa till Munktellmuseet

Lördagen den 14 mars anordnar MO LRF-avdelning och BM-klubben studieresa till Munktellmuseet i Eskilstuna. Gripen Wheels är med och sponsra detta evenemang.

Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction Equipment. Museets uppgift är att samla på, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment. Museet är öppet för Volvo Construction Equipment och dess kunder men även för tidsbokade grupper och allmänheten på museets öppettider.

I museet visas fem olika produktslag:
• Entreprenadmaskiner
• Verktygsmaskiner
• Traktorer
• Motorer
• Övriga maskiner.

På Munktellmuseet i Eskilstuna kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och Bolinder-Munktells första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens första serietillverkade ramstyrda dumper med allhjulsdrift. Maskinen har det svenskklingande namnet ”GrusKalle”.

Munktellmuseet som är beläget Munktellstaden har funnits på nuvarande plats sedan 1991. Bengt Ohlin, före detta informationschef, samt Jarl Hellicius, före detta personalchef, var de två personer som öppnade museet som då var på 1 700 m².

Idag består samlingarna av cirka 200 föremål varav ett 90-tal finns att bese på museets utställningsytor. Den sammanlagda utställningsytan omfattar cirka 5 000 m². En stor del av veteranmaskinerna fanns i företagets ägo redan före museets tillkomst.

Museet har utöver utställningshallarna en reparationsverkstad samt ett auditorium med plats för 100 personer. Vi har också möjligheter att arrangera allt från konferenser till middagar och olika företagsaktiviteter i museets lokaler, kapacitet finns för ca 350 middagsgäster.

Lokalerna som museet besitter var tidigare utrymme för motorprovning, konstruktion samt maskinbearbetning.

Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction Equipment. Museets uppgift är att samla på, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment.