Nyheter

Hammerglass sätter människan i centrum på världens största maskinmässa

Grävmaskiner, hjullastare, dumpers och truckar – mäktiga och effektiva maskiner som har en viktig sak gemensamt: Det sitter en människa i hytten.

Om rutan krossas av stensplitter, oväntade explosioner eller på grund av andra olyckor så är det förarens kropp som tar emot glaset och övriga föremål som far in i hyttmiljön. Därefter tillkommer ett dyrt stopp i driften som gör händelsen dubbelt tuff att handskas med.

Med en okrossbar ruta från Hammerglass Automotive undviks katastrofen. Det är ett faktum som teamet från den svenska skyddsglastillverkaren vill förmedla på Conexpo i Las Vegas 10­­-14 mars.

– När vi började med skyddsglas för entreprenadmaskiner för tio år sedan var intresset kring säkerhetsfrågan lågt inom branschen, men idag ser det helt annorlunda ut. HMS-arbetet prioriteras och förarsäkerheten är ett av fokusområdena, konstaterar Bengt Nilsson, VD för Hammerglass.

– Säkerhets- och trygghetsfrågorna har alltid varit kärnan i Hammerglass innovationer. Nu är tiden rätt att planera för en etablering på den amerikanska marknaden, utöver det samarbete vi redan har med återförsäljare inom Volvos Extended Offer-program.

Vad kommer ni visa upp på Conexpo?

– Mässbesökarna kommer få ta del av vårt samarbete med österrikiska Menzi Muck som valt Hammerglass i sina hytter i Skyddsklass 3 och med den RABS-certifiering som vi testat och tagit fram. Deras maskiner är därmed godkända för arbete i alla miljöer där det finns risk för oväntad explosion, som till exempel i gruvor och stenbrott.

Vad händer inom Hammerglass Automotive just nu?

– Vi kommer snart lansera en helt ny e-handelsplattform där kunder över hela världen kan måttbeställa våra skyddsglas och därmed säkra alla resurser, både personal och maskiner. Det är ett steg som kommer göra stor skillnad för Hammerglass i framtiden.

Tre skäl att välja skyddsglas från Hammerglass till sin entreprenadmaskin?

– Att man kommer helskinnad hem från jobbet måste ju vara nummer ett, eller hur? Man slipper dessutom oplanerade avbrott och sparar pengar, konstaterar Bengt Nilsson.

Hård fakta:
Hammerglass är en slitstark och nötningstålig polykarbonatskiva, 300 ggr starkare än glas – och i det närmaste okrossbar. Hammerglass-rutorna är belagda med en tunn hinna av kiseloxid som skyddar mot repor och slitage. Ytbehandlingen ger även ett UV-skydd på 99,96% vilket förhindrar att Hammerglass-rutorna bleks eller grumlas med tiden. Med sina samlade egenskaper är Hammerglass det självklara valet för ersättningsrutor i alla typer av entreprenadmaskiner.

Mjuk fakta:
RABS-klassningen är framtagen med människan i fokus. Det är den beteckning för fordonsrutor som visar att rutorna uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på personskydd vid arbete med risk för dolor, fallande stenar samt vid stenknackning. För att märkas RABS Approved skall rutorna ha godkända resultat i samtliga fyra specificerade EN-standarder. Hammerglass i stålram uppfyller kraven för RABS.

Bild: Hammerglass