Nyheter

Hyundai presenterar sin framtidsvision och nya ”Prophecy” Concept EV

I samband med en videopresentation avtäckte Hyundai Motor Company idag sitt nya elbilskoncept vid namn ”Prophecy” som en förlängning på företagets designspråk.

Avtäckningspresentationen inkluderade även en diskussionspanel om bolaget framtida elektrifieringsstrategi med de tre nyckelpersonerna Thomas Schemera, Head of Product Division på Hyundai Motor Group; Luc Donckerwolke, Chief Design Officer på Hyundai Motor Group och Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing & Product på Hyundai Motor Europe.

Hyundai Motor Group expanderar sin produktportfölj till att inkludera 44 elektrifierade bilar samtidigt som företaget även planerar att investera nästan 50 miljarder Euro i forskning och utveckling av framtida modeller innan 2025.

Målsättningen är att sälja mer än 670 000 batteri- och bränslecellsdrivna elbilar årligen från dagsläget och positionera sig inom topp tre som elbilstillverkare globalt. I Europa kommer mer än 75% av produktutbudet vara elektrifierat mot slutet av 2020 och målsättningen är att tillhandahålla nästan 80 000 nollutsläppsbilar för europeiska kunder redan det här året.

Klicka här för att se presentationen:
http://www.mynewsdesk.com/se/hyundai/videos/presentation-av-hyundai-prophecy-concept-ev-48567

Hyundai ”Prophecy” Concept EV

Den visionära konceptbilen uttrycker tydligt Hyundais senaste designfilosofi, Sensuous Sportiness och tar vid efter det tidseradefinierande exemplet som statuerades av förra årets ”45” Concept EV. En bil som avlägsnade komplexiteten till förmån för rena linjer och minimalistisk struktur.

”Prophecy” följer sin föregångare med en ikonisk siluett och perfekta proportioner som har inspirerats av aerodynamisk design. Genom att utnyttja den ökade hjulbasen och kortare överhäng har Hyundais designers, tack vare en ny EV-arkitektur definierad av släta ytor och ren volym i kombination med estetik, harmoni och funktionalitet, skapat den ultimata bilformen.

– Vi har skapat ännu en ikon som etablerar en ny standard för elbilssegmentet, samtidigt som den tagit Hyundais designvision till nya horisonter, säger SangYup Lee, Head of Hyundai Global Design Center. En del av den utvecklingen är vad vi kallar Optimistic Futurism, ett designkoncept förkroppsligat i ”Prophecy”. Med Optimistic Futurism är vårt mål att skapa en känslomässig koppling mellan människor och bilar.

Sensuous Sportiness finner sitt fulla uttryck i ”Prophecys” exteriör. Tillämpningen av Hyundais Sensuous Sportiness designfilosofi är tydlig i den välvda sidosektionen som är formad likt en perfekt väderbiten sten. Den bryts endast av en enkel strömmande linje som minimalistiskt sträcker sig från fronten hela vägen akterut på bilen. Ett formspråk som understryker tidlösheten i dess design. Den eleganta båtlika akterlinjen som skapas av de bakre kvartspanelerna får formen att verka vilja driva bilen framåt även när den står stilla.

Dessutom har designen utmärkt aerodynamik, ett kännetecken som är oumbärligt för just elbilar. Propellerformen som är inbäddad i bilens hjul bekräftar inte bara den här egenskapen, de tvingar också luft att sugas in och sedan flöda längs med karossen som vatten över en sten. Den integrerade bakre spoilern kompletterar effekten genom att utnyttja nedkraften som ökar bilens stabilitet i högre farter.

Det transparenta akrylmaterialet ger en tydlig bild av alla funktionella komponenter inuti. Den här avsiktliga designfunktionen är integrerad i spoiler, strålkastare och kameraövervakningssystemet (CMS) för att rikta blickarna till komponenternas funktionella skönhet.

De pixlade lamporna som först sågs på ”45” har tagit ytterligare ett steg framåt. Denna progressiva belysningsteknologi är integrerad i strålkastarna, baklamporna och spoilern för att föra tankarna till den rikliga mängd energi som finns i bilens battericeller. Pixlade lampor kommer att vara ett framträdande signaturdesignelement i framtida Hyundai-modeller.

”Prophecys” identitet som elbil sträcker sig hela vägen under bilen. Ett brett luftintag som installerats under stötfångaren och tar in friskluft för att effektivt kyla ned batterierna, vilket ger kunderna en ännu effektivare mer miljövänlig elbil.

Interiören hos ”Prophecy” understryker fördelarna med att använda en utsträckt kupé på en EV-plattform. Istället för en konventionell bilinteriör förmedlas ett mer livsstilsorienterat utrymme med förfinad komfort och välkomnande värme.

”Prophecy” använder sig också av autonom körteknik. Istället för en ratt ger joysticks en helt ny men lugnande bekant och intuitiv körupplevelse. Genom två styrspakar som kan vridas åt höger och vänster, en i mittkonsolen och en annan i dörren kan förarna styra bilen från ett mer komfortabelt läge. Dessutom har förare tillgång till en mängd olika funktioner som kan väljas direkt via joystickens integrerade knappar. I slutändan stärker det här gränssnittet mellan människa och maskin alla passagerares säkerhet.

Designändringar som gjorts för att förverkliga användning av joysticks erbjuder en större visuell frihet för passagerarna. I Relax Mode har passagerarna praktiskt taget ingenting som skymmer deras sikt. I ett bekvämt tillbakalutat läge är allt passagerna ser en horisontell pelare-till-pelare-display och den vingformade instrumentpanelen. I det här läget svängs instrumentpanelen, vilket möjliggör en rymlig interiör och sittplats från vilken passagerarna kan njuta av innehåll som visas på skärmen.

Med ”Prophecy” har Hyundai skapat en invändig miljö där miljövänlig design och materialval har kombinerats för att visa företagets vision för framtidens elbilar. Utvändiga intag placerade längst ned på sidodörrarna låter luft cirkulera genom Clean Air Technology, vilket ger en stadig ström av ren luft inne i bilen. Dessutom cirkuleras den använda luften tillbaka ut i atmosfären som ren luft.

Flödet av ren luft över interiören ullbaserade filtmattan är inspirerad av vattenflödet ute i naturen. Interiörens färger och materialval uppmanar passagerare att ta tid för att slappna av. Hjälpta av omgivningsbelysning med låg intensitet och lugnande modulerade färger uppmuntrar kupén till vila och avkoppling.

Bild: Hyundai