Nyheter

Växande Göteborg satsar på utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser

Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet. Andelen kommer att öka ytterligare om inget görs. För Göteborg som ska växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 är detta således en väldigt viktig fråga. Därför kraftsamlar Göteborg för att påskynda omställningen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser.

Tisdagen den 10 mars samlas ett 90-tal aktörer från branschen och Göteborgs Stad för en marknadsdialog för att ta fram upphandlingskrav som styr utvecklingen åt rätt håll.

Just nu pågår ett projekt där Göteborgs Stads alla byggande förvaltningar och bolag gått samman för att ta fram gemensamma upphandlingskrav i syfte att påskynda bygg- och anläggningssektorns omställning till elektrifierade och tysta arbetsmaskiner. Målsättningen är att Göteborgs Stads bygg- och anläggningsplatser ska vara helt utsläppsfria till 2030.

– Detta är unikt. Ingen annan stad i Sverige går så långt som vi, säger Anastazia Kronberg, verksamhetsledare på Business Region Göteborgs verksamhet Gothenburg Climate Partnership.

– En stor utmaning för många svenska städer i dag är att växa snabbt och hållbart. Elektrifierade arbetsfordon och maskiner, med noll utsläpp och mindre buller, bidrar till attraktivare stadsmiljöer. Staden blir tystare och vi får renare luft.

Städer kan i sin roll som beställare hjälpa till att driva utvecklingen mot utsläppsfria lösningar. Genom Lagen om offentlig upphandling (LOU) kan man ställa krav på branschen och därmed påskynda omställningen.

– Tydliga förutsättningar är bra för en marknadsutveckling. Vi vill även tydliggöra Göteborg som en region i framkant för innovativa och hållbara lösningar också inom bygg- ocha anläggning, säger Anastazia Kronberg.

Bild avPasi Mämmelä från Pixabay