Nyheter

Vinnare av Ideon Stipendiet 2020

Vinnare av 2020 års Ideon Stipendium går till Xenergic och Cicada Health, båda startups på Ideon innovation.

– Vi har mycket spännande bolag i inkubatorn, liksom i resten av parken, och i år delar vi därför ut 2 st stipendier, säger Mia Rolf, VD Ideon Science Park och ordföranden i stipendienämnden.

Xenergic har utvecklat en revolutionerande teknologi för väldigt strömsnåla datorminnen, vilket efterfrågas inom IoT och med ett utökat nyttjande av 5G.

Bolaget är grundat i forskning från Lunds Universitet, och är med på NyTekniks Topp 33 lista över Sveriges mest spännande teknikstartups. Grundarna till bolaget är VD Babak Mohammadi, tillsammans med Joachim Rodrigues, Anders Berglund och Lund Universitet.

Motiveringen lyder:

”Xenergic har med sitt internationella team och forskningstunga teknologi vågat utmana minnestillverkare i hela Världen, inklusive företeelsen om att strömsnåla micro komponenter bara utvecklas i Asien. Bolaget har under sin tid i inkubatorn gjort stora framsteg och närmat sig marknaden väldigt snabbt. Flera kundprojekt har initierats och bolaget har stora möjligheter att utvecklas till ytterligare ett Lundabaserat tillväxtbolag med grunden i världsledande forskning från Lunds Universitet. Bolaget och VD har visat stora framsteg inom inkubatorn och det ska bli mycket spännande att se hur stort detta bolag kan bli.”

– Vi har funnits på Ideon sedan vi grundade bolaget, så vi vet hur många riktigt bra och hårt arbetande bolag här finns! Väldigt kul att vi får priset med tanke på den hårda konkurrensen. Jag vill även passa på att tacka Ideon Innovation och alla andra företag som stöttat och bollat idéer under vår resa fram till nu, säger Babak Mohammadi, VD Xenergic

Cicada Health optimerar, med hjälp av strukturerad data och AI, medicinsk uppföljning efter barncancer. Upp till 2/3 av barncanceröverlevare har svåra eller livshotande sena komplikationer som kräver regelbunden medicinsk uppföljning. Bolagets grundare är Helena Linge och bolaget bygger på ett forskningsprojekt och har vunnit Qlik Game Changer pris 2018. De har även synts i Vetenskapens Värld på SVT.

Både Helena Linge och Babak Mohammadi har erhållit Ideon Sharp Minds mentorer under 2019-2020 i Ideons Mentorskapsprogram. Mentor till Helena Linge är Christer Fåhreus, grundare av bla Cellavision, Flatfrog och EQL Pharma och mentor till Babak Mohammadi är Mats Lindoff, medgrundare av Combain, tidigare ansvarig för att lansera Bluetooth på Ericsson.

Om stipendiet:

Ideon Science Park har tidigare delat ut stipendier till Ideonbolag via Stiftelsen Ideon Societeten, en grupp individer med stor påverkan under Ideons tidiga uppbyggnadsfas. När Ideon fyllde 35, 2018, beslutade Ideon Societeten att avveckla sig själv och överföra medlen till Ideon AB, som fortsätter att dela ut stipendierna så länge medlen tillåter.

Stipendiet är på 25 000 SEK och följande kriterier ska gälla för en nominering och vinst.

Bild av Coffee Bean från Pixabay