Nyheter

Danskt regeringsbeslut tvingar Skånetrafiken att kraftigt reducera trafiken över Öresundsbron

​Den danska regeringen beslutade sent i fredags att delvis stänga gränsen från och med idag lördag klockan 12:00. Med anledning av beslutet kommer Skånetrafiken att från med klockan 13:00 på söndag reducera trafiken över Öresundsbron till ett tåg i timmen.

Sent under fredagen den 13 mars fattade den danska regeringen beslut om att delvis stänga den danska gränsen från och med klockan 12 i dag lördag. Detta för att hindra spridningen av coronavirus. Enligt beslutet ska flyg-, färje-, och tågtrafik helt eller delvis stoppas vid den danska gränsen.

På grund av den danska regeringen beslut tvingas Skånetrafiken att kraftig reducera trafiken över bron. Istället för som på vardagar köra sex tåg i timmen kommer Skånetrafiken att köra ett tåg i timmen. Beslutet att köra ett tåg i timmen bygger på danska Polisens resurser att kunna kontrollera tågen.

– Det danska beslutet kommer att innebära kraftig förlängda restider för våra resenärer, säger Maria Nyman, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Öresundstågen kommer att köra från Malmö till Kastrup för att vända där och köra tillbaka till Sverige. Samtliga passagerare kommer att behöva kliva av på Kastrup för att därifrån resa vidare med andra färdmedel in i Danmark

Skånetrafiken har tillsammans Banedanmark, DSB och Trafikverket inrättat en arbetsgrupp som kommer att titta på hur upplägget kommer att se ut i detalj.

– Vi vet att detta kommer att få en mycket stor påverkan på restider för våra pendlare till och från Danmark, säger Maria Nyman och fortsätter:

– Nu lägger vi all kraft på att ska ett så bra upplägg för våra kunder som vi bara kan. Utöver det uppmanar jag alla att hålla sig uppdaterade kring vilka regler som gäller för resor till och från Danmark.

Skånetrafiken har redan beslutat att återbetala periodbiljetter åt de svenska resenärer som inte längre kan resa till och från Danmark.

Ersättningstrafiken med buss som planerats på grund av banarbeten under helgen kommer att köra som planerat.

Bild: Johan Nilsson/Øresundsbron