Nyheter

Allt fler bilhandlare erbjuder köp online och hemleverans

För att möta efterfrågan och hålla fart i försäljningen i dessa tider erbjuder allt fler bilhandlare bilköp direkt via internet. Dessutom med hemleverans, även vid köp av begagnade bilar. För den som är intresserad av att köpa bil men vill slippa besöka återförsäljaren finns det både fördelar och risker med den typen av handel.
Om hela affären görs upp på distans träder distansavtalslagen in. Distanslagen ger rätt att ångra köpet inom 14 dagar från leverans. Det här gäller oavsett vara och därför omfattas även begagnade bilar. Som vanligt gäller även konsumentköplagen.
Men samtidigt slarvar många bilhandlare med de begagnade bilarnas varudeklaration, särskilt på internet. Trots att företag måste upplysa konsumenter om en varas skick – en informationsplikt som omfattar all typ av bilhandel.
– En del bilhandlare struntar tyvärr i att beskriva bilens skick. Vi avråder från köp om varudeklarationen saknas när en begagnad bil säljs på distans, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.
Om varudeklarationen saknas riskerar köparen att gå miste om information om skador på karossen, däckens mönsterdjup, om serviceboken är ifylld eller när bilens kamrem har bytts. Varudeklarationen är framtagen av motorbranschen i överenskommelse med Konsumentverket. Den finns tillgänglig för spekulanter oavsett om bilen säljs i fysisk butik eller via internet.
– Som spekulant gäller det att vara uppmärksam. Det finns exempel på bilhandlare som inte bara struntar i varudeklarationen, utan även försöker reservera sig mot ansvar på grund av felskrivningar i annonsen, vilket inte är möjligt, säger Carl-Erik Stjernvall.