Nyheter

MASSHANTERING lika enkelt som att boka resor

Pinpointer är ett molnbaserat verktyg som kopplar samman företag som behöver bli av med förorenade massor med lämplig mottagare. Det är enkelt att söka och hanteringen sköts i datorn eller mobilen. Samtidigt kan användaren göra en miljöinsats.

– DET KAN VARA svårt att hitta en anläggning som tar emot överblivna massor. Ofta missar man anläggningar som hade varit närmare och billigare. Vi tycker att det ska vara lika enkelt att hantera jordmassor som att söka resor på nätet. Därför har vi utvecklat Pinpointer, säger Joakim Klintred som är vd på Pinpointer.

Masshantering har fram till idag varit svåröverskådlig. Med Pinpointer introduceras ett enkelt, digitalt sökbart arbetssätt för masshantering.

– Anlitar man en konsult kan det innebära många timmars arbete och en hög kostnad. Genom att använda Pinpointer hittar du lämplig mottagare och fyller i ansökan på några minuter. Du får svar direkt från Pinpointer som har granskat alla tillstånd för att ta emot de massor du vill bli av med.

ENKEL SÖKNING I DATOR

All information om vilka kemiska föroreningar en mottagaranläggning har tillstånd att ta emot finns inlagt i systemet. Därför är det lätt för systemet att matcha en användares sökning med rätt mottagare.

En användare som vill bli av med förorenade massor gör en sökning i systemet, som gör en matchning med anläggningar i närheten som är godkända att ta emot just den typen av föroreningar. Systemet räknar även ut kostnaden för att ta emot materialet och uppskattar priset för transporten.

Därefter får användaren tre alternativ på anläggningar. Alternativ ett är det billigaste. Alternativ två är ”Bra miljöval”, och innebär den närmaste anläggningen, även om det då blir dyrare. Det går även att välja ”Bästa miljöval”. Det innebär närmaste anläggningen och med en transportör som kör med biobränsle.

När användaren gjort sitt val ska resultat från analys av massorna laddas upp. Det plus att Pinpointer går igenom alla dokument och ser över hela processen innebär att man kan vara på den säkra sidan med alla regler och lagar som finns i branschen.

SMIDIG HANTERING FÖR TRANSPORTÖRERNA

Transportören får uppgifter om vart transporten ska köras i sin mobilapp. Efter att ha tippat fotograferar föraren vågsedeln som går in i systemet.

– Varje lastbil som kommer till en mottagare dokumenteras med registreringsnummer och den avfotade vågsedeln. På så sätt får både avlämnaren och mottagaren statistik på hur mycket som kommer till anläggningen, varifrån det kommer, när det tippas och så vidare.

BIDRAG TILL MILJÖFORSKNING

Eftersom Pinpointer vill leva som företaget lär betalas en summa till en fond för miljöforskning för varje ton som förmedlas. Väljer användaren lägsta pris läggs 50 öre per ton i fonden, vid ”Bra miljöval” 75 öre per ton och om användaren väljer ”Bästa miljöval” får fonden en krona per ton.

– Ju mer användaren gör för miljön desto mer ger vi. Grundtanken är att man inte ska behöva välja mellan miljö och en bra affär. Med vårt system får branschen möjlighet att få båda delarna, understryker Joakim Klintred.