Nyheter

ŠKODAs elektriska SUV ENYAQ iV – här är första detaljerna

Emotionell, effektiv och elektrisk. Med nya ŠKODA ENYAQ iV tar den tjeckiska biltillverkaren ett viktigt kliv framåt i den elektrifierade resan om påbörjats tidigare.

Denna SUV är den första serietillverkade ŠKODA-modell som baserats på Volkswagen-koncernens gemensamma elbilsplattform ”MEB”. I Sverige kommer bilen lanseras med 2 batteristorlekar och 4 effektvarianter att välja mellan. ENYAQ iV kommer att byggas vid ŠKODAs huvudfabrik i Mladá Boleslav i Tjeckien.

Nya ENYAQ iV är en tvättäkta ŠKODA men med ett nytt drivningskoncept. Den tjeckiska biltillverkarens första serietillverkade bil baserad på koncernens MEB-plattform för elbilar passar också perfekt för långfärd eftersom den stoltserar med en preliminär räckvidd på upp till 500 km (WLTP) och snabbladdning.

– ENYAQ iV markerar starten på en ny era för ŠKODA, den är en galjonsfigur för vår e-mobilitetskampanj. Med denna vill vi göra e-mobiliteten Simply Clever med hjälp av långa räckvidder och korta laddningstider. Samtidigt tar ENYAQ iV typiska ŠKODA-fördelar som enastående rymlighet, trendsättande design och maximal funktionalitet till ny nivå. Vår första helt eldrivna e-modell baserad på Volkswagen-koncernens elbilsplattform kommer att tillverkas vid vår fabrik i Mladá Boleslav, centralpunkten för ŠKODA, säger Bernhard Maier, CEO på ŠKODA AUTO.ENYAQ iV klara en preliminär räckvidd på upp till 500 km enligt WLTP.

ŠKODA ENYAQ iV kan laddas med vanlig växelström från en installerad laddbox i hemmet eller på arbetsplatsen med en effekt upp till 11 kW. Laddningen tar då 6 till 8 timmar beroende högvoltsbatteriets storlek.

Om ingen laddbox finns tillgänglig kan bilen tillfälligt laddas via ett fackmässigt installerat hushållsuttag på 10A/230 V med en laddeffekt på 2,3 kW. De tekniska förutsättningarna för destinationsladdning eller snabbladdning med likström är mycket utvecklande hos ENYAQ.

Beroende på utrustningsnivå klarar bilen en laddeffekt upp till 125 kW som laddar batteriet från 10% till 80% på korta 40 minuter*.