Nyheter

Se krisen som en möjlighet – Så bör företag agera

Coronaviruset tar just nu enormt stor plats i medierna och i våra liv. Företag måste skjuta projekt på framtiden, betalningar dröjer och man tvingas permittera personal eller stänga ned helt. Å andra sidan utformas nya sätt att arbeta, och webbhandeln har till och med tjänat på den rådande situationen. En sak är säker: För att fortsätta att vara konkurrenskraftiga måste företagarna tänka om.

Hur ska företagen kommunicera i kristider och hur kan man marknadsföra med mindre resurser? I denna artikel försöker vi ge svar på de här frågorna.

Information är A och O

Många yrkesarbetande och kunder får inte lämna hemmet, och är mer aktiva på internet och sociala medier än någonsin för att söka information. Det är svårt att hitta en mer uppmärksam publik än denna! Om ditt företag har en fysisk butik, men ingen webbutik, lönar det sig inte att investera i att göra reklam för produkter som kunderna ändå inte kan köpa för tillfället. I stället bör du fokusera på att ge din målpublik tillgång till praktisk och lärorik information:

  • Berätta om aktuella händelser som rör branschen. Då stärker du din status som expert och bygger samtidigt upp en tillitsfull relation med dina kunder.
  • Fundera på att genomföra en content marketing-kampanj för att öka kännedomen om och spridningen av ditt varumärke.
  • Fundera på hur du kan sprida innehåll och upprätthålla kontakten med dina kunder genom webbseminarier.
  • Använd sociala medier för att se till att kunderna inte glömmer bort dig.
  • Om du redan skickar ut nyhetsbrev och har en blogg kan du göra fler utskick och inlägg.

Anpassa företagets webbplats

Det finns inget värre än att få se felaktiga uppgifter. Google hämtar information om dina öppettider direkt från din webbplats. Därför är det viktigt att du:

  • håller företagets/butikens öppettider uppdaterade på webbplatsen
  • kontrollerar det befintliga innehållet på webbplatsen och åtgärdar brister.

Dessutom är det klokt att testa företagets sökbarhet på internet med olika söksträngar. Om ditt företag inte visas på den första sidan som sökmotorn föreslår bör du omedelbart vidta SEO-åtgärder. När ekonomin vänder är det en fördel att ha positionerat sig.

Dela ut presentkort

Kan dina kunder inte utnyttja produkter eller tjänster som de köpt av ditt företag på grund av coronakrisen? I stället för att betala tillbaka pengarna kan du utfärda presentkort, som dina kunder kan lösa in längre fram. Det kan också vara en god idé att sälja presentkort på produkter som företaget inte kan sälja som vanligt just nu. Den här strategin garanterar fortsatta inkomster.

Skapa virtuella interaktionsutrymmen

Fysisk isolering innebär inte att alla sociala kontakter behöver upphöra. Varför inte bjuda in till virtuella videokonferenser via ”Zoom” eller skapa virtuella team som arbetar på ett gemensamt projekt och kan föra diskussioner och komma framåt via plattformen. Exempel på sådana program är ”Scrum”, ”Microsoft Teams” och ”Trello”.

Skaffa dig ett försprång

När ditt företags digitala närvaro är på topp kan du börja planera ert fortsatta agerande. Skriv flera nyhetsbrev i förväg, planera innehållet som ska produceras eller förbered dina kommande annonser (men publicera inte direkt). På det här sättet kan du ha en gedigen plan redo att sätta i verket så snart allt börjar återgå till det normala.

Prova nya format

Hämta inspiration från företag som använder nya kanaler för att dela med sig av sin kunskap. Det finns kockar som ger matlagningskurser online och träningsinstruktörer som lägger upp träningsfilmer på YouTube eller håller en informativ kurs live.

Vilket innehåll kan dina kunder vara intresserade av just nu? Kanske har någon medarbetare en bra idé och rätt utrustning för att spela in en informationsfilm som ni kan skicka ut till kunderna. Även om de första försöken inte blir perfekta, så är allt som passar kundernas förändrade behov välkommet. Om försöken faller väl ut kan formaten användas och utvecklas ytterligare efter krisen.