Nyheter

Pandemidrönare används i kampen mot Covid-19

I USA och Australien ska man nu börja använda vad som kallas för pandemidrönare. Det är drönare utrustade med värmekameror som kan känna av om du har feber. Tack vare artificiell intelligens kan de också utifrån kamerabilder, läsa av både hjärtslag, andning och i en folksamling upptäcka personer som nyser eller hostar, rapporterar Sverige Radio Vetenskapsradion.
Det handlar även om om appar för smittspårning, och utegångsförbud som övervakas med hjälp av ansiktsigenkänning. Ofta sker det här i demokratiska länder där det tidigare ansetts otänkbart.
Historikern Yuval Noah Harari, författare till flera böcker om mänsklighetens utveckling är allvarligt oroad över utvecklingen.
När krisen väl är över, så visar forskning att det är svårt att göra sig av med de nya övervakningssystemen och att de istället blir permanenta.
Christel Backman forskare inom övervakningsstudier vid Göteborgs universitet:
– Vi vänjer oss vid övervakningssystemen under kristiden och vi kanske också upplever att de skyddar bra mot någon typ av hot. Och så tenderar vi kanske snarare att utvidga användningsområdena för det här, som från början var exceptionella åtgärder, snarare än att vi backar eller tar bort dem, säger hon till Sveriges Radio Vetenskapsradion.