Nyheter

Ny undersökning: Svenska chefer har låga förväntningar på vad digitala satsningar ska leda till

Att jobba på distans har fått ett allt större värde under det gångna året. Samtidigt har svenska chefer lägre förväntningar än sina utländska kollegor på vad att digitala satsningar ska leda till i form av nya arbetssätt och en bättre kundupplevelse.

Det visar en ny global undersökning bland 1375 höga beslutsfattare från Avanade.

– Resultatet kan verka överraskande för en modern IT-nation som Sverige men är ändå fullt logiskt, menar Johan Edwards, Director, Workplace Experience på Avanade, som efterlyser ett tydligare engagemang från ledningen och större verksamhetsfokus.  

Tre saker bör varje företagsledning ha i åtanke inför ett digitaliseringsprojekt:

  • Ta kontroll

Den digitala arbetsplatsen är så mycket mer än bara en IT-fråga. Den är kritiskt för verksamheten och bör drivas från högsta ledningen och involvera såväl utvecklingsavdelningen som övriga avdelningar och medarbetare på företaget.

  • Fokusera på nyttan

Koppla varje investering till de mål som finns för affären och verksamheten. Mät och utvärdera vilka värden som skapats utifrån exempelvis nöjda medarbetare, ökad produktivitet eller försäljning och lönsamhet.

  • Välj leverantör med omsorg

Ställ krav i upphandlingen på en leverantör som inte bara erbjuder bra tekniska lösningar utan också en strukturerad process för implementeringen. Dokumenterad erfarenhet och förståelse för verksamheten är avgörande för om investeringen ska skapa värde.

Bild av Gerd Altmail