Nyheter

Hur transporterar man fordon mellan våningarna i en fastighet?

När bilåterförsäljaren J Bil skulle flytta in i nya lokaler i Upplands Väsby var det framförallt en logistikfråga som orsakade problem: hur skulle man transportera fordon mellan våningarna i fastigheten? Lösningen blev en specialbyggd billyft från EdmoLift.

– Billyften har funkat precis som planerat och är dessutom så snygg så att den är lite av en upplevelse för kunderna, säger Nawar Saman, affärs- och marknadschef på J Bil.

Det fanns inget sätt att transportera fordon mellan våningsplanet i den byggnad där J Bil skulle etablera sig 2016. Så något måste göras och valet stod mellan någon form av lyftanordning inomhus och en gjuten ramp på utsidan av byggnaden.

– Men en ramp hade blivit dyr och dessutom skulle den ha tagit upp utrymme där vi egentligen behövde parkeringsplatser, så när vi fick se förslaget från EdmoLift så nappade vi direkt.

Lösningen blev en TO 4000 med helt glasklädda sidor som placerades mitt inne i bilhallen. Billyften lyfter fordonen vertikalt mellan två plan i byggnaden men är samtidigt väldigt diskret – och lite exklusiv.

– Jag skulle säga att även utseendet tillför verksamheten något. Den här billyften är bra mycket coolare än vad en ramp hade varit, säger Nawar Saman med ett skratt. Vi är väldigt nöjda.

Att bygga en billyft som ska placeras i butiken är ett projekt där det ska tas hänsyn till många säkerhetsaspekter.

– Publik miljö, tunga lyft och dessutom är det dyra föremål som ska lyftas – det får absolut inte ske några olyckor med en sådan här installation, säger EdmoLifts säljare Niklas Fällström.

Niklas ingick tillsammans med fastighetsägaren och EdmoLifts ingenjörer i den grupp som började ta fram detaljerade skisser på billyften. Även den som skulle installera billyften i lokalerna var med från början för att kunna komma med värdefulla synpunkter.

Möjligheten att komma in i projektet redan innan J Bil hade flyttat in i lokalerna var värdefullt, tycker Niklas Fällström. Billyften är en unik produkt som måste anpassas efter lokalen och att vara med innan allt i bilhallen var fixerat gav fina förutsättningar att leverera en produkt som både levde upp till kraven på funktion och var estetiskt tilltalande.

Niklas Fällström ser tillbaka på billyften i Upplands Väsby som ett mycket roligt projekt.

– Det visar på hela spektrat av vad vi kan. I grunden handlar alla uppdrag om att kunden ska bli nöjd, men sedan är det lite extra spännande med projekten där vi ställs inför nya utmaningar och löser det på ett sätt som kanske till och med blir lite bättre än vad kunden trott var möjligt.

För J Bil i Upplands Väsby är billyften idag ett självklart arbetsredskap.

– Vi använder billyften varje dag och har inte behövt göra någonting förutom regelbunden service, säger Nawar Saman. Den bara går.