Nyheter

Vänsterpartiet om nedläggningen av Ängelholms flygplats: ”En nystart för hållbara resealternativ”

Ängelholms flygplats kommer att stängas ned efter sommaren. Det är byggbolaget PEAB som står för driften och som inte längre kan bära den sedan länge sviktande ekonomin med få flygresenärer.

”En nystart”, menar Vänsterpartiets lokala företrädare, som ser positivt på att utveckla hållbara resandealternativ.

– Att flygplatsen stänger kan bli den knuff som behövs för att förverkliga ett upprustande av Skånebanan och att gå vidare med höghastighetstågen, säger Susanne Sandström, gruppledare för Vänsterpartiet i Ängelholms kommun.

Moderaterna i Ängelholm kraftsamlar nu för att ordna offentliga medel till flygplatsen för att fortfarande kunna hålla öppet.

– Det är en dålig idé att finansiera flygplatsen med skattepengar, menar Susanne. Det går emot planerna på minskade utsläpp och flera års underskott pekar på att det inte är en god investering. När vi lägger skattepengar på infrastruktur är det satsningar för en klimatanpassad samhällsomställning som ska göras, inte subventioner till företag för att driva verksamhet som inte ens tillräckligt många resenärer vill ha, säger hon.

Det påpekas av kritiker att nedläggningen skulle påverka rörligheten i närområdet, men Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg, är inte orolig.

– Resor inom landet kan man nästan alltid lösa med tåg. Är det längre resor går det Öresundståg till Kastrup där de flesta bolag redan flyger ifrån, så det skulle inte innebära ett totalstopp för flygande, men förhoppningsvis en minskning. Att få ner utsläppen är naturligtvis positivt, och stärker vi upp den långsiktigt hållbara infrastrukturen runt Ängelholm och Helsingborg kommer vi att tjäna på de satsningarna i generationer, säger hon.