Nyheter

Nytt projekt: Inre hamnen i Oskarshamn blir bostäder

I ett område som tidigare varit dedikerat för industri och tyngre hamnverksamhet skapas nu en plats för människan, med bostäder och attraktiva offentliga rum. Inre hamnen är det samlade namnet på Oskarshamns största stadsutvecklingsprojekt och i och med denna förvandling tar staden nu ett tydligt kliv närmare vattnet.

Planeringen startade redan 2013 med utredningar, medborgardialoger och arkitektuppdrag och 2015 godkändes planprogrammet för Inre hamnen av ett enhälligt kommunfullmäktige. Men att planlägga för bostäder och stadsliv i området var inte helt enkelt, förklarar stadsarkitekt Erik Hjertqvist.

– Bara ett stenkast längre ut i hamninloppet har vi en levande hamnverksamhet och det krävdes många utredningar och riskanalyser innan detaljplanen var på plats.

Nu pågår genomförandet av den första – norra – delen av omvandlingsområdet för fullt. En ny påkostad park är redan på plats, och till hösten väntar inflyttning i de 24 första bostadsrätterna i området. Dessutom håller såväl en ny gymkedja som en hel familjecentral på att öppna upp i smakfullt renoverade fabrikslokaler. Den huvudsakliga kvartersmarken har förvärvats av BJC Group som nu utvecklar området i olika etapper. De närmaste åren förväntas många fler bostäder och verksamheter berika Inre hamnen.

– Vi är glada att få vara med och utveckla staden till en attraktiv plats att bo, leva och verka i, säger Titti Falk på BJC Group. Att förädla området vid Norra Kajen genom att såväl bygga nytt som att ta vara på befintliga byggnader är en välkommen utveckling i Oskarshamn. Det har väckt stort intresse för både företag som vill etablera sig i området och människor som vill bo här.

Utveckling av offentliga miljöer

Samtidigt pågår också nästa steg i utvecklingen av de offentliga miljöerna som ska bidra till att Inre hamnen blir en levande och självklar del av staden och stadslivet. Under våren startar första etappen av ett nästan 8 000 kvadratmeter stort kajområde som ska omvandlas till en plats för vistelse, promenader, umgänge och inte minst spontanidrott.

– Målet är att skapa en levande mötesplats i ett av stadens allra mest attraktiva lägen, precis vid vattnet och med stadssilhuetten i bakgrunden, säger Erik Hjertqvist.

Ett särskilt fokus har varit att attrahera unga oskarshamnare och flera medborgardialoger har genomförts med denna målgrupp. Resultatet blir en blandning mellan trevliga sitt- och hängytor i kombination med aktivitetsytor såsom fotboll, streetbasket, utomhusinnebandy, bordtennis och padel.

Entreprenör för anläggandet av den första etappen av det nya kajområdet är Atea.

Kajområde blir parkstråk

I en annan del av Inre hamnen byggs också en gammal restyta från hamnverksamheten om. Skeppsbrokajen, ett drygt 100 meter långt kajområde, ska bli parkstråk med planteringar, mötesplatser och ytor för gång- och cykeltrafik.

– Det är en helt ny upplevelse av Skeppsbrokajen som väntar framöver, beskriver Erik Hjertqvist. Satsningen är ytterligare ett steg i att bygga ihop staden och vattnet med attraktiva stadsrum och vår förhoppning är att det ska bli en trivsam plats att vara på för att njuta av havet och vattnet.

För detta arbete är NCC entreprenör och arbetena, som inkluderar en omfattande kajstabilisering, väntas bli klara under året.

– Det känns riktigt bra att vi verkligen är på gång nu. Man behöver ha respekt för tiden och inse att det tar längre tid att utveckla ett sådant här område i en mindre stad där inflyttningstrycket inte är detsamma som i större städer, poängterar Erik Hjertqvist.

Inre hamnen kommer fortsätta att utvecklas i många år till. Och stadens möte med vattnet kommer påtagligt att förändras.

– De nya gestaltade stadsrummen vid vattnet kommer att ge plats åt människan och möjliggöra ett mycket mer levande stadsliv i Inre hamnen framöver, avslutar Erik Hjertqvist