Nyheter

Siemens växer inom virtuell utbildning för industriföretag

Siemens förvärvade Göteborgsbaserade Vizendo den 1 juni 2020. Vizendo är en ledande leverantör av virtuella operatörsutbildningar till fordonsindustrin. Virtuell utbildning möjliggör snabbare lanseringar av nya produkter på marknaden, samt förbättrad produktkvalitet. Förvärvet förstärker Siemens digitala erbjudande.

Siemens har förvärvat mjukvaruföretaget Vizendo AB, med säte i Göteborg. Vizendo är en av de ledande leverantörerna av virtuell operatörsutbildning för fordonsindustrin. Virtuell utbildning gör det möjligt för industriföretag att förkorta utbildningstiderna och få ut nya produkter på marknaden snabbare och med högre kvalitet. Förvärvet ägde rum den 1 juni 2020.

– Att Siemens går in och hittar ett komplement till sin digitala tjänste- och företagsportfölj i ett svenskt företag känns både roligt och spännande. Att få ut nya, högkvalitativa produkter snabbare på marknaden med hjälp av virtuell operatörsutbildning är naturligtvis något som är högintressant för många av våra industrikunder. Vi ser stora möjligheter med vår digitala erbjudande, som nu är starkare än någonsin, säger Mikael Leksell, vd för Siemens i Sverige.

Erik Gustafsson, vd på Vizendo, tillägger:

– Tillsammans kan vi utforska den fulla potentialen hos Vizendos innovativa teknik och expertis inom virtuell utbildning. Siemens globala närvaro och djupgående kunskap om industrin kommer att säkerställa att våra nuvarande och framtida kunder drar nytta av innovativa och tätt integrerade lösningar.

Vizendo har erbjudit tjänster och mjukvara för Virtual Operator Training (VOT) sedan 2004. Genererad direkt från kundernas egna CAD/PLM-data, erbjuder tjänsterna betydande fördelar baserat på affärsmodeller som bygger på konceptet Software-as-a-Service (SaaS). Mer än 70 procent av Vizendos kunder använder CAD/PLM-data med Siemens lösning Teamcenter. Fokus ligger på produktions-, underhålls- och reparationsutbildning samt introduktions- och kvalificeringsövervakning. Majoriteten av kunderna kommer från fordonsindustrin, men även kunder från branscher som flygindustrin kan med fördel använda sig av mjukvaran.

– Virtuell utbildning har stor tillväxtpotential. Vizendo’s tjänste- och mjukvaruerbjudande kompletterar vårt digitala tjänsteerbjudande, och således vår Digital Enterprise-portfölj“, säger Karen Florschütz, vd för Siemens affärsenhet Customer Services.Det är så vi på ett effektivt sätt kan stöda våra kunder – från förberedelser till produktionsstart och vidare till kontinuerligt optimeringsarbete. Att ha möjligheten att utbilda medarbetare virtuellt, och där de befinner sig, under var och en av dessa faser ökar våra kunders flexibilitet betydligt samtidigt som det innebär en minskad arbetsinsats och lägre kostnader.

Förvärvet ägde rum den 1 juni 2020. Vizendo är därmed ett helägt dotterbolag till Siemens AB. Vizendo och dess 23 mjukvaruutvecklare och serviceingenjörer ska integreras i Digital Industries affärsenhet Customer Services.