Nyheter

PÅ Framtidsarenan: Digitala hot mot Sverige

Cybersäkerhet har våren 2020 hamnat i fokus för allt fler i samband med den våg av digitalisering som Corona-pandemin har fört med sig. Tisdagen 16 juni kl 13.30 på Framtidsarenan diskuterar representanter från Polisen, Regeringskansliet och Microsoft hur den digitala hotbilden mot Sverige ser ut och hur vi kan bemöta den.

– Den här våren har vi sett en snabb ökning av digitaliseringstempot i Sverige, där många ställer sig nya frågor om cybersäkerhet. Det är viktiga frågor att belysa då teknik idag är såväl affärs- som livskritisk och vi som samhälle måste kunna lita på tekniken som vi använder. De nya möjligheter som digitaliseringen innebär är viktiga och bra för oss, men det är centralt att vi samtidigt tar säkerhetshoten på allvar och diskuterar vad vi gemensamt kan göra för att möta dem, säger Therése Treutiger, vice vd på Microsoft Sverige.

Experter för polisens nationella IT-brottscentrum, Statsrådsberedningen och Microsoft ger sin bild av hur hotbilden mot Sverige ser ut när det gäller cybersäkerhet och vad de har sett och kan lära av våren 2020. Som andra länder satsar nu även Sverige fokuserat på att rusta sig i cyberförsvar och allt fler företag och organisationer etablerar starkare strategier.

Hotet kommer såväl från andra stater, industrispionage och kriminella nätverk som förutom rena säkerhetsluckor ser stora möjligheter att utnyttja digitaliseringens verktyg och tjänster för manipulation genom att styra informationsflödet. Alla parter måste samverka för att möta hoten och skydda både samhället och företag.

Ur programmet:

Hur ser de digitala hoten ut mot Sverige och hur kan vi arbeta för att minska dem?
Tid: 16:e juni kl. 13:30-13:55

Pengar är idag digitala och de kriminella anpassar sig till en ny värld med sociala manipulationer, kryptobedrägerier och datastölder. Krigsföring blir allt oftare digital och Sveriges första cybersoldater rycker nu in. Gränsen mellan sant och falskt blir allt suddigare. Hur ser egentligen den samlade digitala hotbilden ut för Sverige och hur kan vi skapa en tryggare digital värld?

Medverkande:
Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens Nationella IT-brottscentrum
Erik Windmar, cybersäkerhetskoordinator i Statsrådsberedningen
Sandra Barouta Elvin, National Security Officer, Microsoft

Moderator: Daniel Akenine, Nationell Teknikchef, Microsoft