Nyheter

Martina Johansson (C): ”Ge Trafikverket ett tydligt nationellt ansvar för att främja landets vägnät”

”Sverige är i ett stort behov av fler bostäder. Boverkets prognoser talar om drygt 50 000 nya bostäder om året fram till år 2025. En viktig – men ofta bortglömd del – är transporter av mobilkranar.

Mobilkranföretag tvingas idag tillämpa ett krångligt tillstånds- och dispenssystem för att utföra lyftarbete. Konsekvenserna är stora för samhället med försenade byggarbeten, fördyrade transporter onödiga miljöutsläpp och lagbrott.

Mobilkranar är en förutsättning för att vårt moderna samhälle ska fungera. Dessa smidiga och flexibla kraftpaket är en avgörande resurs för allt byggande, inte minst bostäder. Men för att förflytta mobilkranar och tunga transporter, måste varje gång en dispens sökas som anger vägsträcka, villkor för hastighet, tider och broar samt vägtransportledare. Om förflyttning bara rör en kommun görs dispensansökan där. Trafikverket har ansvar för statliga vägar, och om transporten gäller flera kommuner samordnas även dispensen på de aktuella kommunernas vägnät.

De flesta uppdrag bokas tätt inpå aktuellt lyft. Men även om det bokas i god tid avgörs det i sent skede exakt vilken kran som blir aktuell, då företagets samtliga kranar måste utnyttjas på ett maximalt sätt. En bokning kan också förändras om arbetet på bygget förskjutits. Dagens system innebär att transporten fram till lyftet prövas på nytt varje gång den söks för en viss sträcka och kran, även om data är tillgängliga och exakt samma färd sker samtidigt med en annan likvärdig kran. Mobilkranföretagen verkar i en konkurrensutsatt marknad där det krävs snabba beslut för att tillfredsställa kunden och för att inte bli av med uppdrag. Konsekvensen blir att allt fler aktörer tvingas köra olagligt utan att ha sökt dispens.

Behovet av en lösning är akut. Trafikverket bör tilldelas resurser avseende en kraftfull översyn av systemen för en snabb och effektiv handläggning. Regeringen bör också ge Trafikverket ett tydligt nationellt ansvar för att främja landets hela vägnät.”

Martina Johansson, riksdagsledamot (C)

Bild av Jonathan Petersson