Nyheter

Parkeringshusen hotspots för flytande bilpool

Den 15 juni lanserar det danska bolaget GreenMobility sin bildelningstjänst i Malmö. För att erbjuda kunderna parkeringsplats kombinerat med laddning har GreenMobility tecknat avtal med Parkering Malmö. Fyra av parkeringsbolagets P-hus har förberetts för att användas som ”hotspots”. Inledningsvis kommer GreenMobility introducera 100 elbilar i Malmö.

− Malmö är en perfekt stad för GreenMobility. Vi tror att Sverige är en snabbt växande marknad för bildelning och märker ett starkt stöd för delad mobilitet. För att göra vår service tillgänglig för fler människor har vi också etablerat oss i Göteborg, berättar Thomas Heltborg Juul, VD på GreenMobility.

− Det kommer att finnas reserverade platser, sammanlagt 20 stycken, i P-husen Hyllie, Bager Plats, Anna och Södervärn. Dessa kan GreenMobility nyttja som ”hotspots” för laddning och service, berättar Annika Fernlund, Fastighetsutvecklare på Parkering Malmö.

Till skillnad från andra bilpooler där du måste ställa tillbaka bilen på den plats där du tog den, är GreenMobilitys lösning mer flexibel. Du kan hyra en bil på gatan, köra dit du ska och sedan lämna bilen på gatan igen (inom utsatt stadszon. Du hyr en bil enkelt med hjälp av en mobilapp och betalar per minut eller per dygn.

− Vårt samarbete med GreenMobility går i linje med Malmö stads ambition att forma staden och vårt erbjudande kring mobilitet snarare än bilism. För att på sikt minska antalet personbilar i staden krävs att det finns attraktiva alternativ till att äga bilen själv, berättar Annika.

− När du hyr en bil av GreenMobility ingår både parkering, laddning och försäkring i priset. För att få det till att fungera i våra P-hus har vi fått utveckla både vår teknik och passersystem, berättar Annika.

GreenMobility är redan väl etablerade i Köpenhamn med 400 bilar och Oslo med 250 bilar. De förväntar sig en stark tillväxt, och hoppas på att under det närmsta året ha 250 elbilar i Malmö.