Nyheter

Säkerhetsprodukt: Retenua lanserar förarassistanssystemet emitrace® för industrifordon

Teknik- och AI-inriktade företaget Retenua lanserar sitt egenutvecklade förarassistanssystem emitrace® för industrifordon och mobila arbetsmaskiner. Produkten hjälper industriföretag att öka säkerheten på arbetsplatser genom att förebygga olyckor mellan fordon och människor.

Trafiken av tunga fordon på industriella arbetsplatser innebär en permanent risk för allvarliga olyckor.

Många olyckshändelser inträffar när fordonsföraren har begränsad sikt och risken att skada människor samt kollidera med andra fordon eller utrustning ökar. Med emitrace® har Retenua utvecklat en innovativ lösning som använder visionteknik i kombination med reflexerna på vanliga varselkläder.

Denna teknik detekterar arbetare i närheten av arbetsfordon med högre pålitlighet än befintliga lösningar. För materialhanteringsbranschen, där störst antal industrifordon används, har Retenua ingått avtal med Linde Material Handling Sweden AB som kommer att sköta distributionen av emitrace® i Sverige.

– Vi är mycket glada att Linde, som är en av branschens största aktörer, väljer att satsa på vår lösning, säger Rafael Mosberger, vd för Retenua.

Retenua är specialiserade på utveckling och konstruktion av intelligenta visionsystem för industriell tillämpning och använder sig av de senaste framstegen inom artificiell intelligens, digital bildbehandling och maskininlärning.

Grundarna Henrik Andreasson och Rafael Mosberger har under många år bedrivit intensiv forskning inom visionbaserad detektering av människor kring arbetsmaskiner vid forskningsgruppen Centre for Applied Autonomous Sensor Systems (AASS) på Örebro universitet. Lanseringen av emitrace® är det första exemplet på Retenuas kompetens att utveckla spetsforskning till industriella produkter.

Under varumärket emitrace® utvecklar Retenua kamera-baserade förarassistanssystem för tunga industrifordon samt fordons- och objektpositioneringssystem för applikationer med mobila autonoma fordon och robotar.