Nyheter

Svenska Enea tecknar flerårigt 5G-kontrakt med ledande europeisk teleoperatör

Enea har tecknat ett kontrakt för 5G Cloud Network Data Layer med en ledande europeisk teleoperatör, baserad i Tyskland. Kontraktet förväntas generera årliga intäkter på i genomsnitt 4‑5 MEUR under kontraktstiden, som är upp till fem år, vilket motsvarar ett totalt kontraktsvärde på 24 MEUR, förutsatt att projektet löper under hela perioden.

Huvuddelen av kontraktet består av programvarulicenser för Eneas produkt Stratum. Dessa licenser kommer att intäktsföras i samband med att leveranser slutförs och projektmål uppnås, med början under 2020 till ett förväntat värde av 4 MEUR, varav 2 MEUR under andra kvartalet. Tjänster för integration, support och underhåll intäktsförs löpande under hela kontraktsperioden.

Enea är en marknadsledare inom datahantering för mobila kärnnät, med en produktportfölj av molnanpassad programvara för 4G och 5G. Stratum är en viktig del av kärnnätet för 5G där standarden bygger på att data från många olika applikationer lagras på ett enhetligt sätt vilket ersätter leverantörsspecifika lösningar. Stratum möjliggör för operatörer att migrera från existerande 4G abonnentdatasystem till en öppen, molnanpassad 5G-arkitektur, baserad på programvarutjänster. Denna transformation skapar förutsättningar för effektivare applikationsutveckling, snabbare innovation och betydande driftsfördelar i framtida molnbaserade 5G-nät.

– Det nya 5G-kontraktet är ytterligare en betydande framgång för produkten Stratum, och det bekräftar vår ledande ställning på marknaden för Cloud Network Data Layer. Vår unika lösning är resultatet av många års innovation och täta samarbeten med stora kunder. Intäkterna stärker vår produktgrupp för nätverkslösningar och visar potentialen i våra 5G-investeringar, säger Jan Häglund, VD och koncernchef för Enea.