Nyheter

Wipro: ”Gammal programvara gör företag sårbara”

Här ett inlägg från Carl-Henrik Hallström, regionchef Norden på Wipro om detta med programvaror och säkerhet och vikten av att lägga allt företagskritiskt på molnet.

”Företag som vill fortsätta vara produktiva och generera vinst behöver hålla ett öga på programvaror som åldras och inte längre har tillgång till vare sig support eller uppdateringar. Precis som maskinvaror har programvaror en begränsad livslängd som man behöver ta hänsyn till för att inte öka företagets sårbarhet för t.ex. dataläckor. Gammal programvara kan också få långt allvarligare konsekvenser än gammal maskinvara, eftersom de stora mängderna data programmen hanterar är så viktiga för företaget.

Ett exempel är databasprogram som innehåller kundernas personnummer och kreditkortsuppgifter. Här är det otroligt viktigt att uppgifterna lagras på ett bra sätt och i enlighet med GDPR, så att kunderna känner ett fortsatt förtroende för företaget. Om kunddatabasen är stor kan en läcka bli mycket kostsam.

Supporten varar inte i evighet

Genom åren har jag stött på många företag där IT-avdelningen inte varit säkra på om de använt för gammal programvara eller inte. En del har varit finansbolag som haft stenkoll på uppdateringarna av Windows och Microsoft Office-programmen men inte av den verksamhetsspecifika programvaran.

Det kan handla om mindre program där supporten har upphört eftersom utvecklaren har lanserat en ny version eller gått i konkurs. Utan support görs inga programfixar, vilket ökar företagets sårbarhet för dataläckor, hackare och dataförlust.

Det här problemet är långt större nu än tidigare, eftersom företagen lagrar allt mer information om sina kunder digitalt. Efterhand som det interna IT-landskapet blir allt mer komplext ökar också företagets utmaningar.

Flytta till molnet

Kostnaderna för att glömma bort eller ignorera en programvaras livslängd kan bli förödande. För de finansbolag där jag har sett problem med för gammal programvara har lösningen alltid varit att flytta till i molnet.

Alla de här företagen hade i stället kunnat investera i nya servrar och införa grundläggande kryptering. Det är dock en lösning som gör att företaget har kvar sitt eget datacenter, med en fortsatt stor IT-avdelning med tillhörande höga kostnader.

I stället är det viktigt att genomdriva en större förändring, där både data och programvara flyttas samtidigt från företagets fysiska lokaler till molnet. Att flytta båda två gör att företaget blir mer aktivt med att installera uppdateringar och byta programvara.

Det är dessutom en lösning som gör det lättare att provköra ny programvara på datorer som liknar de anställdas, något som ger bättre förutsättningar för en lyckad implementering. Datasäkerheten ökar också kraftigt, medan kostnaderna minskar för den stora IT-avdelning som annars skulle ha behövts för företagets dataadministration.”