Nyheter

66 procent av distansarbetarna har upplevt fler säkerhetsincidenter

Ny undersökning visar att antalet distansarbetare har ökat med 93 procent som en följd av coronapandemin. Ivanti offentliggör en undersökning av vilken påverkan det ökade distansarbetet från hemmen har haft i coronapandemins kölvatten. Undersökningen syftar till att utröna hur IT-avdelningarna påverkas av coronapandemin och omfattar fler än 1 600 IT-proffs från hela världen. Ivanti arbetar med att sammanföra olika IT-uppgifter för en bättre digital arbetsmiljö som är enklare att administrera.

Undersökningen visar att kraven på kapacitet, antalet säkerhetsincidenter och problemen med kommunikation samtliga har ökat väsentligt. För 63 procent av IT-proffsen har arbetsbelastningen ökat med 37 procent sedan de började distansarbeta

Det stora antalet anställda som distansarbetar är ett problem i sig, oberoende av vad de gör. 43 procent av IT-proffsen rapporterar att 75 procent av de anställda på deras arbetsplatser nu distansarbetar och fler än en tredjedel av IT-proffsen säger att samtliga anställda distansarbetar. Enligt deltagarna i undersökningen innebär det en ökning för distansarbete med 93 procent under de senaste månaderna. Det är en snabb och dramatisk förändring som orsakats av coronapandemin.

Skiftet till distansarbete påverkar hanteringen av IT-säkerhet kraftigt. 66 procent av IT-proffsen rapporterar ett ökande antal säkerhetsincidenter. Här är de tre vanligaste typerna som anges öka:

Trots den ökade arbetsbelastningen har IT-proffsen angett ett antal fördelar med att arbeta hemifrån. Nästan hälften, 44 procent, tycker att den största fördelen är att slippa pendla till jobbet. 19 procent gillar de flexibla arbetstiderna och 16 procent tycker att de blivit mer produktiva. Lägre krav på strikt klädsel ses som en fördel av 52 procent. Sju procent erkänner att de jobbar i pyjamas.

– Det ökade distansarbetet påverkar IT-proffsen dubbelt upp. De måste dels hitta nya sätt att sköta sina egna arbeten, dels hjälpa andra anställda att jobba på distans. Det ställer ökade krav på effektiva arbetsverktyg, säger Pierre Blom, försäljningschef i Norden för Ivanti.

– Vi ser att det bästa sättet att hantera de aktuella förändringarna är att öka graden av automatisering av IT och att optimera hanteringen av IT-resurser. Det gör att man kan garantera att anställda blir både produktiva och säkra, säger Phil Richards, säkerhetschef på Ivanti.

Metod:

Undersökningen omfattar fler än 1 600 IT-proffs från hela världen. Den genomfördes online under april och maj 2020.