Nyheter

En unik tjänst för telekomoperatörer

Hewlett Packard Enterprise (HPE) lanserar idag HPE Edge Orchestrator, en SaaS-baserad tjänst som gör det möjligt för telekomföretag att leverera innovativa edge computing- tjänster till kunder. Genom tjänsten kan telekomföretagen bredda sitt erbjudande, via en katalog med edge computing-applikationer som kunder kan driftsätta med ett enda klick. Med HPE Edge Orchestrator kan telekomoperatörer både finansiera 5G-nätverk och ”telco cloud”, samtidigt som det genererar lägre latens, ökad säkerhet och förbättrade slutanvändarupplevelser.

Ett stort uppsving för edge computing förväntas inom en snar framtid, där dataintensiva arbetsbelastningar som AI, maskininlärning (ML), augmented reality- och virtual reality-appar kommer att kunna existera vid ”kanten” av nätverk. Enligt en ny studie av analysföretaget IDC1, så tror 40% av företagen att deras telekomoperatör är huvudleverantör av edge-lösningar. Men fram tills nu så har telekomoperatörer inte haft verktygen för att själva leverera, utan har förlitat sig på offentliga molnleverantörer.

Med HPE Edge Orchestrator får telekomföretagen kontroll, och kan därmed erbjuda mervärdestjänster till sina kunder på egen hand. Det kommer generera nya intäkter, vilket bidrar till att täcka de omfattande kostnader som det innebär att rulla ut en helt ny 5G-infrastruktur.

Till följd av HPEs nyligen lanserade öppna 5G-portfölj och molnbaserade HPE 5G Core Stack, möjliggör HPE Edge Orchestrator nu att telekomföretagen kan driva nya inkomstströmmar. Dessutom möjliggörs utplacering och konfiguration av kundapplikationer, såsom virtuella maskiner eller containers, på olika edge sites som telekomföretagen äger, såsom befintliga centralkontor eller kundlokaler. Kunder kan få tillgång till en självbetjäningskatalog med edge-applikationer, som möjliggör enkel hantering, övervakning och utplaceringen av en app till en edge-enhet med ett enkelt klick.

– Telekomföretag utför idag betydande samhällsverksamhet, men de ses sällan som mer än bandbreddsleverantörer som främst konkurrerar baserat på pris. HPE Edge Orchestrator ger telekomoperatörer möjlighet att flytta upp i värdekedjan och bli tillförlitliga leverantörer, både av högvärderade edge-företagslösningar och nya edge-applikationer till mobilabonnenter. Telekomoperatörer kommer dessutom positioneras som konkurrenter för utvecklingen av mer effektiv molnhantering, säger Phil Mottram, VP och General Manager för affärsenheten Kommunikation och Media Solutions på HPE.

HPE Edge Orchestrator stöder Multi-access Edge Computing (MEC) med andra Network-as-a- service-funktioner som kontinuerligt kommer adderas i katalogen. MEC-plattformen möjliggör att applikationer kan köras i kanten, samtidigt som edge-trafiken från 4G-, 5G- och Wi-Fi-miljöer kommer kunna ledas säkert.

– Telekomoperatörer förenklar digital förändring genom att koppla upp människor, företag och samhällen, vilket möjliggör nya tjänster. Operatörer måste göra vissa förändringar och bli en del av värdeskapandet med 5G och edge computing. Ny teknik som HPE Edge Orchestrator hjälper telekomoperatörerna utnyttja nya digitala affärsmodeller och ta en större roll i utvecklingen av företagsekosystem, säger Martina Kurth, biträdande VP för IDCs europeiska Telco Research.