Nyheter

Green Tech bolaget Novige vinnare av prestigefulla Mission Innovation Champions

Mission Innovation (MI) startades vid klimatkonferensen i Paris 2015 och är ett globalt initiativ av 24 länder samt EU-kommissionen. Priset Mission Innovation Champions instiftades med syfte att påskynda innovationstakten inom clean energy och är en global plattform för hållbara energilösningar.

För andra året i rad delas det prestigefulla pris ut och årets vinnare är det svenska vågkraftsbolaget Novige. I århundraden har man försökt utvinna energi ur havet men först nu har en lösning presenterats som är genomförbar och denna innovation tilltalade juryn.

– Detta är ett efterlängtat kvitto på det faktum att vår lösning kommer att påskynda den nödvändiga energirevolutionen. Potentialen för vågkraft är enorm. Det är en ära att få bli tilldelad det här priset och vi ser fram emot att kunna fortsätta utvecklingen och efterhand se våra enheter producera enorma mängder ren och stabil energi på alla kontinenter, säger Jan Skjoldhammer, ägare och grundare av Novige AB.

De 21 nominerade till priset finns inom såväl forskning och innovation som privata aktörer och den gemensamma nämnaren är innovationer som driver energirevolutionen med målet att energin blir mer pålitlig, renare, billigare och mer effektiv.

Juryn bestod av ansedda experter från hela världen, alla med lång erfarenhet inom energisektorn.

Den digitala lanseringsceremonin för Mission Innovation Champions hölls idag 12e juni och leddes av Mariya Gabriel, EU-kommissionär för forskning, innovation, utbildning och kultur. Key Note speaker var Javiera Aldunate Bengolea, Head of the Foreign Affairs office of Ministry of Energy of Chile.