Nyheter

Världens mest uppkopplade folk har flest arbetsresor i världen

Ny rapport från Cisco visar nu att det finns stora vinster för Sverige att hämta i övergång till fler resfria möten. Enligt rapporten skulle Sveriges ekonomi se vinster på mellan 20 och 40 miljarder kronor per år om endast 15 till 30 procent av alla fysiska arbetsmöten blev digitala. På samma sätt skulle utsläppen av koldioxidekvivalenter minska med uppemot motsvarigheten till 200 000 Thailandsresor.

Den färska rapporten ”Resfria möten – varför och hur Sverige blir bäst i världen” konstaterar bland annat att Sverige är ett av de mest yrkesresande folken, trots att de digitala förutsättningarna är bland de bästa i världen, men att COVID-19 har ställt allting på ända.

Idag har många branscher nästan helt övergått till digitala, resfria möten, men det krävs aktiv handling för att säkerställa att effekten kvarstår när pandemin gått över menar Per Samuelsson, vd för Cisco i Sverige.

– Det är många som pratar om ’det nya normala’, och en del vågar sig till och med på att gissa hur det kommer att bli. Men jag tycker att vi istället för att spekulera borde ta tillfället i akt och bestämma vad vi vill att det nya normala ska vara – och arbeta aktivt för att det ska bli så. COVID-19 gav oss inget val, vi har alla varit tvungna att anpassa oss. Men efter pandemin har vi alla möjligheter att forma vår nya verklighet, säger han.

Regeringen har en uttalad ambition att Sverige ska vara bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Situationen innan pandemin – med många möten och höga kostnader för resor – innebär att potentialen i just digitala resfria möten särskilt stor i Sverige.

Enligt rapporten skulle en relativt blygsam ökning av resfria möten med mellan 15 och 30 procent ge stora vinster – bland annat besparingar på mellan 20 och 40 miljarder kronor per år i lägre reskostnader och frigjord produktiv arbetstid samt en minskning av utsläppen av koldioxidekvivalenter med mellan 250 000 och 550 000 ton, motsvarande 200 000 resor tur och retur till Thailand.

I rapporten lyfts flera konkreta exempel på åtgärder som systemleverantörer kan vidta för att säkerställa så goda möjligheter som möjligt för att fånga nyttan av resfria möten. På ett strategiskt plan handlar det till stor del om att bli bättre på samverkan inom branschen och bli bättre på att både tydliggöra vinsterna med tekniken och utbilda användare i tekniken.

När det handlar om själva tekniken och den underliggande infrastrukturen återfinns ett antal mer konkreta råd:

1/Göra det möjligt för olika system och lösningar att kommunicera med varandra.

2/Utveckla användarupplevelsen med tydligt fokus på kundernas och användarnas behov.

3/Säkerställa att lösningarna håller högsta möjliga säkerhetsnivå.

Citat från paneldiskussionen vid rapportlanseringen den 16/6:

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman:

– Det krävs ett i grunden förändrat tankesätt för att ändra på det och det visas inte minst av det enorma kliv vi har tagit under pandemin. Vår infrastruktur har klarat det alldeles utmärkt, vilket är oerhört positivt, men jag tror att vi kommer att behöva fortsätta driva utvecklingen framåt och inte bara nöja oss med att gå tillbaka till det gamla. Och det finns oerhört mycket vi kan göra, saker som vi inte gjort hittills.

– Strategier är nog bra, men jag tror att kultur äter strategi till frukost när det handlar om hur vi faktiskt genomför förändring, hur vi beter oss i våra organisationer och hur vi håller våra möten. Och det är ju det som krävs för att få en förändring på plats. Det är bara att titta 8-10 veckor tillbaka, det var ju inte en strategi som gjorde att vi genomförde den här enorma omställningen. Det gjorde vi för att vi var tvungna och behövde hitta vägar för att fungera effektivt i vårt arbete, i vårt yrkesliv.

– Jag tror att mönstren kommer att förändras, det är många som känner att de kan tjäna mycket tid på kortare möten och mindre restid. Men samtidigt tror jag att den här situationen har gjort att många inte bara saknar fysiska möten, man har fått en tydligare bild av hur värdefulla de faktiskt kan vara under pandemin.

På länken nedan går det att ta del av hela paneldiskussionen från morgonens rapportlansering, med Energi- och Digitaliseringsminister Anders Ygeman, Anna Eriksson, generaldirektör på DIGG – Myndigheten för digital förvaltning, Sara Öhrvall, CDO på SEB, Caroline Henricson, Partner på McKinsey & Company samt Per Samuelsson, vd på Cisco i Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=JfkIuIJSKX8

Om Resfria möten – varför och hur Sverige blir bäst i världen

Rapporten är genomförd av ett ledande konsultföretag, på uppdrag av Cisco, och bygger på analyser av offentliga data och statistik om resor, fysiska möten och resfria möten. Därutöver har man, i samarbete med Norstat, genomfört en användarundersökning av 1 000 chefer och anställda i Norden och intervjuat olika personalgrupper för att förstå mötesvanor, förändringar under pandemin samt tankar kring resfria möten i framtiden.