Nyheter

Oracle etablerar nytt datacenter i Sverige senast 2021

När Oracle presenterar företagets 25:e datacenter för molndrift, i San Jose i Kalifornien, passar man även på att dels skryta om den snabba etableringstakten, dels avslöja en del om planerna inför framtiden.

Liksom konkurrenterna pratar Oracle om ”regioner”. I praktiken kan man se en sådan region som ett datacenter i molnsammanhang, oberoende av om det huserar i en eller flera fysiska byggnader.

Med San Jose erbjuder Oracle 25 molndatacenter över hela världen.

Och det ska bli 36 stycken fram till juli 2021, varav Sverige alltså ska stå för ett av dem som tillkommer. Det finns med andra ord ingen exakt information om när datacentret i Sverige planeras att ta i bruk.

Av de planer som Oracle presenterar i ett pressmeddelande framgår det att man planerar att etablera minst två datacenter i varje land som man kör molndrift i.

Detta är såklart en väldigt positiv utveckling för våra kunder i Sverige. Och som ger oss möjligheten till att flytta fram vår position ytterligare som den ledande aktören samt leverantören av effektiva och säkra molntjänster för den svenska marknaden. Det säger Pelle Ewald, VD för Oracle Sverige.

En intressant aspekt med det nya datacentret i San Jose är att det är det sjätte av Oracles datacenter som erbjuder avancerad kommunikation med Microsofts molnplattform Azure.

Varför är det viktigt med olika datacenter och så kallade regioner?

Företag behöver tillgång till fullt självständiga molnregioner för att uppfylla krav på var data får lagras och för att säkerställa möjligheter till återställning efter katastrofer, säger Clay Magouyrk, chef för Oracle Cloud Infrastructure.

På bilden: Pelle Ewald, VD för Oracle Sverige