Nyheter

Största spårbytet på flera decennier drar igång i Dalarna

Med start måndagen den 10 augusti inleder Trafikverket det största spårbytet i Dalarna på många år. Under fem veckor ska spåren mellan Avesta-Krylbo och Hedemora station bytas ut, vilket medför ökad kapacitet och kvalitet för resenärer och godstransportörer.

Nu anländer ett kilometerlångt spårbyteståg till Avesta-Krylbo.Att genomföra ett spårbyte är en stor teknisk apparat som kräver omfattande maskinresurser och personal.

Samtidigt som spåren byts ska en ny järnvägsbro byggas över Sätervägen i Solvarbo. Det nuvarande spåret närmar sig sin tekniska livslängd och risken för trafikstörningar ökar. Spårbytet ger en mycket mer driftsäker anläggning.

Smidigare resa

När arbetet är färdigt i mitten av september får tågresenärerna en smidigare resa på sträckan. I Snickarbo och Hedemora placeras nya spårväxlar som ger kortare mötestider för tåg som möts.  Resenärerna får då kortare väntetider vid stationerna.

Tågtrafiken stoppas under arbetet

Spårbytet pågår vecka 33–37, och då är järnvägssträckan mellan Avesta och Borlänge avstängd för tågtrafik. Trafikverket hänvisar resenärer till tågbolagen för mer reseinformation.