Nyheter

Marine Energy Alliance samt BlueInvest i samarbete med Novige

Marine Energy Alliance (MEA) är ett europeiskt samarbetsprojekt för innovationer inom marin energiteknologi. Syftet med projektet är att ge ett antal bolag inom marinteknik möjlighet att skynda på kommersialiseringen.

Genom sitt deltagande i MEA kommer Novige AB få tillgång till världsledande expertis inom marin energiutveckling samt möjlighet att arbeta tätt tillsammans med ett gränsöverskridande team av marina experter. Samtidigt knyter den europeiska communityn BlueInvest till sig Novige.

– Dessa två samarbeten är vi naturligtvis mycket glada för, då det kommer öka vår kompetens inom affärsverksamheten, men också specifikt bidra med tekniska analyser. Konkurrensen angående stöd för projekt från dessa aktörer är mycket hård och vi är därför oerhört stolta över att bli utvalda. När vi nu både får utmärkelser samt blir utvalda till dessa program, är det en bekräftelse på att fler och fler mycket tunga aktörer börjar se såväl potentialen samt skalbarheten i vår produkt. Det betyder mycket för oss att BlueInvest ser potentialen inom marin teknik generellt och NoviOcean specifikt, säger Jan Skjoldhammer, ägare och grundare av Novige.

Tidigare den här sommaren belönades Jan Skjoldhammer med det prestigefulla priset Mission Innovation Champion för Sverige, den första inom marin energi. Novige AB har nyligen fått utmärkelsen ”Seal of Excellence” från European Commission med bedömningen ”A high quality project”. Jan Skjoldhammer är även nominerad till ”Årets Uppfinnare” av Guldstänk, samt till 33-listan/Ny Teknik.

Om MEA och BlueInvest

MEA-konsortiet inkluderar Dutch Marine Energy Center (DMEC), European Marine Energy Center (EMEC), Center for Marine and Renewable Energy (MaREI), Ecole Centrale de Nantes (ECN), Exceedence, INNOSEA, Maritime Research Institute Netherlands (MARIN) samt University of Edinburgh. MEA-projektet har en total budget på 6 miljoner euro och stöds ekonomiskt av Interreg North West Europe, som tillhandahåller 3,6 miljoner euro från ERDF-finansiering.

BlueInvest är via Europeiska Kommissionen ett exklusivt coachingprogram för små och medelstora företag med stor potential för innovativa och hållbara produkter och lösningar inom marin energi. Projektet har ett tydligt fokus på att ge de noga utvalda bolagen ett skräddarsytt affärsstöd.

Bild av Michal Jarmoluk