Nyheter

Veoneer och Techno Creatives får utmärkelsen Red Dot

Autotech-bolaget Veoneer har tillsammans med produkt- och designbyrån The Techno Creatives vunnit utmärkelsen Red Dot i designkategorin Varumärke & Kommunikation 2020 för projektet ”Collaborative Driving Data Visualizer” som presenterades på techmässan CES 2020.

Tvåvägskommunikation mellan förare och fordon är avgörande för framtidens mobilitet. På CES 2020 tidigare i år visade Veoneer Collaborative Driving, där bilen hanterar delar av bilkörningen samtidigt som föraren är engagerad. Syftet var att visa allmänheten hur framtidens bilkörning kan se ut och hur olika datadrivna insikter kan bidra till en mer säker och behaglig bilkörning.

Visualisering av Collaborative Driving

Projektet som fick utmärkelsen Red Dot omfattade två demonstrationer: en före och efter körupplevelsen, där data genererades för att säkerställa en mer säker och bättre körupplevelse, samt en demo app inne i bilen där besökarna upplevde olika futuristiska funktioner längs vägen.

Sensorer inne i förarhytten utvecklade personliga förarprofiler och tillät därmed Veoneers forskare att förstå förarnas beteenden bättre. Inom Collaborative Driving beslutas när säkerhetsteknik bör ta över bilkörningen från föraren och när föraren behöver eller vill återta kontrollen. Den utvecklar också kommunikationen mellan fordon för att skapa en mer säker körupplevelse; bilar kan även dela bilder från värmekameror för att bättre förstå omgivningen i utmanande trafikmiljöer.

– Vi är stolta över att få ta emot utmärkelsen Red Dot tillsammans med The Techno Creatives.  Vi visualiserade hur data från verkliga trafiksituationer kan göra det mer bekvämt och säkert för föraren, säger Ola Boström, forskningschef på Veoneer.

– Vi är glada över att ta emot utmärkelsen tillsammans med Veoneer, vår främsta partner inom området Collaborative Driving. Design är en grundpelare för The Techno Creatives och Red Dot-juryns erkännande betyder mycket för oss då priset är världsledande inom design. Det är en stor ära att få ta emot denna utmärkelse, säger Joel Rozada, grundare av The techno Creatives.

Vinnarna presenteras

Närmare 7000 projekt och varumärken från 50 länder deltog i årets designtävling. Vinnande varumärken och projekt presenteras utförligt på Red Dots hemsida i oktober 2020 och i boken International Yearbook Brands & Communication Design i november 2020.