Nyheter

Konspirationsteorier om att det nya coronaviruset sprids via 5G-nätet har fått ny fart

Under våren har telefonmaster runt om i världen fällts och bränts ned under våren.

Och i Storbritannien registrerade bredbandsföretaget Openreach fler attacker mot enskilda medarbetare under sex veckor i april och maj än under hela 2019.

Konspirationsteorierna tycks vara minst två till antalet. Den ena hävdar att 5G kan påverka immunsystemet och göra människor mer mottagliga för viruset. Den andra antyder att viruset på något sätt kan överföras genom användning av 5G-teknik.

– Fullständigt nonsens, säger Simon Clarke, docent i cellulär mikrobiologi vid University of Reading. Radiovågorna i 5G är för små och för svaga för att kunna påverka immunsystemet, och virus och elektromagnetiska vågor har inget med varandra att göra

Maria Feychting, professor i epidemiologi vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, menar att påståenden om att 2G, 3G, 4G eller 5G skulle påverka immunförsvaret är ogrundade.

Falska påståenden om 5G och coronaviruset sprids även på Facebook och drivs på av kända personer med hundratusentals eller miljoner följare – som skådespelaren Woody Harrelson, tv-profilen Amanda Holden och OS-boxaren Amir Kahn.

Det finns flera Facebook-grupper – även i Sverige – där de här ideerna fått fäste.

Bild av Ria Sopala