Nyheter

Neste och Air bp ökar volymerna av hållbart flygbränsle i Europa

Air bp och Neste har kommit överens om att öka volymen av hållbart flygbränsle femfaldigt. Leveranserna ska inledas under de närmaste veckorna.

Neste – världens största tillverkare av förnybar diesel och hållbart flygbränsle baserat på råmaterial från avfall och biprodukter – och Air bp – en internationell leverantör av flygbränsleprodukter och relaterade tjänster – har skrivit under en överenskommelse om att under 2020 och 2021 erbjuda större volymer av hållbart flygbränsle till sina flygplatskunder.

Ökningen av volymen hållbart flygbränsle är ett svar på en ökad efterfrågan från befintliga och nya flygbolagskunder, och från de nya kraven i Norge på att 0,5 procent av allt jetbränsle som säljs måste vara hållbart.

– bp:s intention är att senast 2050 ha blivit ett nollutsläppsföretag, och att bidra till att hela världen genererar nollutsläpp. Air bp strävar efter att stötta våra kunder och flygbranschen som helhet på vägen mot att uppfylla målen för koldioxidutsläpp. Enligt vår bedömning kommer hållbart flygbränsle att spela en avgörande roll när branschen återhämtar sig från följderna av coronapandemin. Tack vare det framgångsrika, fortlöpande samarbetet med Neste kan vi erbjuda större volymer av hållbart flygbränsle, så att våra kunder kan minska sina koldioxidutsläpp, säger Martin Thomsen, Chief Executive Officer för Air bp.

– Coronapandemin och de ekonomiska konsekvenserna har inte förändrat våra ambitioner. Vi är fortsatt fullt inställda på att, tillsammans med våra partners, bekämpa klimatförändringarna genom att tillhandahålla konkreta, tillgängliga lösningar för att minska flygbranschens utsläpp av växthusgaser. Hållbart flygbränsle spelar en avgörande roll i det pågående arbetet med att göra flygtransporter förenliga med de klimat- och miljöutmaningar som världen står inför. Vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med Air bp, och att med gemensamma krafter göra flyget hållbart, säger Thorsten Lange, Executive Vice President för Renewable Aviation, Neste.

Nestes årliga produktionskapacitet för hållbart flygbränsle är just nu 100 000 ton. Tack vare den kommande utvidgningen av raffinaderiet i Singapore och möjliga ytterligare investeringar i raffinaderiet i Rotterdam, kommer Neste att ha kapacitet att producera över 1,5 miljoner ton hållbart flygbränsle årligen till 2023.