Nyheter

Midroc tar initiativ för att skydda privat data i städer

Diskussioner om datasäkerhet och personlig integritet har eskalerat globalt under den senaste tiden. Till skillnad från GDPR som skyddar persondata är fastighetsdata relativt oreglerad.

Det gör att både företag och regimer, beroende på hårdvara, potentiellt kan titta rakt in i våra liv utan legala hinder. I väntan på ny EU-lagstiftning initierar Midroc nu en Code of Conduct, en uppförandekod, i syfte att säkra allas integritet under digitaliseringen av våra städer.

Fastighetsbranschen står inför en omfattande digitalisering. Framtidens hem och arbetsplatser kommer att bli alltmer uppkopplade och individualiserade. Genom att sensorer läser av mänskliga beteenden kan personliga preferenser upptäckas, och leda till att både bostäder och kontor anpassas för enskilda individer. Belysning, temperatur och ventilation kan till exempel ställas in automatiskt när en person nyttjar sitt smarta lås för att gå in i en byggnad.

Stora mängder data kommer att genereras i de smarta hemmen och arbetsplatserna.

Miljontals datapunkter kommer ständigt att läsa av våra vanor, och AI kommer att nyttjas för analys och optimering av olika tekniska system. Med individbaserade sensorer för både hem och arbetsplatser behöver den personliga integriteten värnas.

– Vi har följt den allmänna debatten kring datasäkerhetsfrågorna, men inte tidigare sett att fastighetsbranschen skulle kunna bli en del av problematiken, säger Johan Svedström, affärschef på Midroc Properties i Helsingborg. Ju närmre tekniken kommer oss människor, desto försiktigare behöver vi vara. Annars riskerar drömmen om den digitala staden att bli en mardröm, ett övervakningssamhälle.

Digitaliseringen av fastighetsbranschen ökar snabbt och kommer att leda till stora hållbarhetsvinster. Driftskostnader för uppvärmning, ventilation m m kommer drastiskt att kunna sänkas. Dessutom bidrar den till att skapa mer trygghet och bekvämlighet för sina hyresgäster genom till exempel nyttjande av rörelsesensorer.

– Vi i fastighetsbranschen måste vara med och ta ansvar för att utveckla en smart stad som också är trygg för sina invånare och besökare. Digitaliseringen måste ske på ett omtänksamt och eftertänksamt sätt, där det finns en balans mellan nyttjande av data och personlig integritet. Genom att skapa en ny gemensam uppförandekod som alla kan nyttja kan vi få en ansvarsfull utveckling i fastighetsbranschen, säger Johan Svedström.

För att framtidens byggnader ska värna de boendes integritet på bästa sätt har Midroc engagerat flera experter inom området personlig integritet och datahantering. Initiativet tas i samband med de fastighetsutvecklingsprojekt Midroc driver i Oceanhamnen i Helsingborg, kopplat till H22, stadens satsning på hållbar stadsutveckling.

Tanken är att den nya uppförandekoden ska bli klar under hösten.

På bilden: Oceanhamnen i Helsingbor. Midroc utvecklar i samarbete med Helsingborgs stad och ett flertal byggherrar Oceanhamnen, en ny stadsdel i centrala Helsingborg.