Nyheter

Trafikvärdar lyfter kvalitet vid skolkörningar

Skolstart innebär även terminsstart för de särskilt utbildade taxichaufförer som kör skolskjuts. Under den här veckan är Cabonlines trafikvärdar på plats vid tolv skolor i Stockholm, för att säkerställa att allt går rätt till när eleverna hämtas och lämnas vid skolgården.

Föraren Johan Dahlbeck står redo att hämta en elev vid Häggviks Gymnasium norr om Stockholm. Han har kört skolskjuts sedan 2008 och kom in i yrket av en slump. Efter många år i tryckeribranschen var tanken att testa på taxiyrket en kort period, men han fastnade och blev kvar.

– Jag gillar ungarna, de här körningarna har lärt mig massor genom åren. Det viktigaste vid skolskjuts är att se barnet. Varje barn är unikt, det handlar om att låta dem vara det, säger Johan Dahlbeck, förare i Sverigetaxi. Jag tror att det gör mig till en bättre förare även i mina andra körningar.

Vid Häggviks gymnasium finns även Hilmi Cakir som också kör taxi, men är idag på plats i rollen som kvalitetskontrollant och en av Cabonlines nio trafikvärdar som är ute på skolorna under veckan.

– Mitt uppdrag är att säkerställa att allt går rätt till. Att skylten för skolkörningar är uppe, att föraren har uniformen på sig, och framförallt kör fram till upphämtningsplatsen lugnt och tryggt, säger Hilmi Cakir, trafikvärd på Cabonline och förare i TaxiKurir. Jag upplever att skolorna, förarna och föräldrarna uppskattar att vi är här, och det visar också hur viktiga dessa körningar är.

TaxiKurir och Sverigetaxi utför skolkörningar på uppdrag av Stockholms stad. Den upphandlade trafiken med skol- och omsorgsresor står för cirka hälften av de totala körningarna i Stockholm. Då resandet i stort har minskat i och med pandemin gör skolstarten extra stor skillnad särskilt i år, och hjälper till att upprätthålla kapaciteten för samhällsviktiga resor.

På bilden: Hilmi Cakir trafikvärd och Johan Dahlbeck skolskjuts Sverigetaxi