Nyheter

Midroc utvecklade helautomatisk papperslagring åt Gävle Hamn

Systemet för lagerlogistik till det nya helautomatiska papperslagret i Gävle hamn har utvecklats av Midroc Crane Systems. Det är ett så kallat WMS-system (Warehouse Management System) som tar hand om pappersrullarna från det att de lastas av tågvagnarna till att de lastas in i containrar för export.

– Systemet är helt skräddarsytt för den här applikationen och för att fungera mot hamnoperatören Yilports produktionssystem, som hanterar containerflödet i hamnen, säger Jonas Kjerrman som är avdelningschef för Midroc Crane Systems.

Papperslagret är 152 meter långt och 40 meter brett med en takhöjd på 25 meter. Pappersrullarna lastas av från tåg och går på transportband in i lagret. Varje rulle skannas och WMS-systemet kollar att den finns i produktionssystemet innan den tas in.

– Systemet måste ha järnkoll på vad som finns i lagret. Informationen är även viktig för att kunna styra transportband och traverskranarna så att rullarna hamnar på rätt plats i lagret. När rullarna är skannade vid intaget sker all hantering helt automatiskt utan inblandning av människor till det att rullarna lastas in i containrar vid lagrets lastkaj på hamnsidan.

Flexibelt system

Midroc Crane Systems tog tillsammans med hamnoperatören Yilport fram specifikationer på hur systemet skulle fungera.

– Sedan fick vi styra helt vilken teknik vi skulle använda. Med vår erfarenhet från liknande system hos industrikunder kunde vi utveckla ett flexibelt system som är väldigt skräddarsytt för Yilports behov.

De pappersrullar som anländer till lagret kommer från olika pappersbruk. Därför var det viktigt att kranarna skulle kunna hantera många olika storlekar på rullar, som varierar i diameter, höjd och densitet.

– Lyftverktyget i kranarna justerar in sig efter vilken typ av rulle som ska lyftas. Dom klarar bredder från 500 till 2 500 millimeter och kan ta upp till fem rullar i ett lyft, förklarar Jonas Kjerrman.

Snabb lossning och lastning

Han konstaterar att storleken på lagret i Gävle Hamn är unik. Det kan lagra upp till 40 000 ton pappersrullar.

– Med en spännvidd på 40 meter och en lyfthöjd på 16 meter krävs det rejäla kranar. Hastigheten är också viktig. När ett tåg anländer ska det kunna lossas snabbt. Det gäller även när rullarna ska lastas ut till containrar.

De två traverskranarna är tillverkade tillsammans med Midroc Crane Systems tyska samarbetspartner Bang Kransysteme GmbH. Lyfthastigheten är 60 meter i minuten lastad och 90 meter i minuten tom. Kranarna förflyttar sig genom lagret med 120 meter i minuten.

Midroc Crane Systems har sitt kontor i Sandviken strax väster om Gävle. Tack var det har Jonas Kjerrman för ovanlighetens skull haft nära till jobbet i projektet med det nya papperslagret i Gävle Hamn.

– Vi jobbar med tunggodshantering över hela Sverige men även en hel del internationellt. Därför har det varit roligt att få jobba lokalt. Dessutom betyder det att vi har fått en referensanläggning i närheten av vår egen verksamhet. Den är dessutom mer tillgänglig än exempelvis ett stålverk.

På bilden: Midrocs WMS-system sköter all hantering av pappersrullarna helautomatiskt utan inblandning av människor

Bild: Jonas Kjerrman