Nyheter

Norwegians i augusti: Kraftigt påverkade av reserestriktioner

Norwegians trafiksiffror för augusti är kraftigt påverkade av reserestriktioner och lägre efterfrågan till följd av COVID-19-pandemin. Kapaciteten var 94 procent lägre än samma månad förra året. Kabinfaktorn var på 62,1 procent.

Den första juli återupptog Norwegian 76 linjer och satte ytterligare 15 plan i drift. Under sommaren har antalet avgångar och linjer justerats löpande till följd av ändrad efterfrågan orsakad av ständigt föränderliga reserestriktioner och reserekommendationer från myndigheter.

Jämfört med samma period förra året var den totala kapaciteten (ASK) ned 94 procent medan passagerartrafiken (RPK) minskade med 96 procent. Kabinfaktorn var på 62,1 procent, ned 27,9 procentenheter. Totalt reste 313 316 kunder med Norwegian i augusti, en minskning med 91 procent.

Fler detaljer om verksamheten framöver samt senaste finansuppdatering finns i bolagets halvårsrapport (H1) som offentliggjordes 28 augusti.

– Efterfrågan på biljetter påverkas fortfarande snabbt av myndigheters förändringar av reserestriktioner. Vi anpassar kontinuerligt linjenätet för att möta förändringarna men det råder ingen tvekan om att Coronasituationen och ständigt nya reserekommendationer gör det krävande att planera. Den långvariga krisen som har drabbat alla delar av flygbranschen fortsätter att skapa osäkerhet i alla marknader, vilket gör att det är helt avgörande med tillräckligt likviditetsstöd för att långsiktigt skydda resebranschen, arbetsplatser och kritisk infrastruktur, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.