Nyheter

Nya papperslagret i Gävle hamn invigt

Den 19 augusti invigdes det världsunika automatiserade höglagret för pappersrullar i Gävle hamn. Utrikeshandelsminister Anna Hallberg klippte bandet och konstaterade att det nya papperslagret kommer att vara en förebild för modern logistik.

– Detta är en oerhört viktig investering för Gävle, Sverige och världen för att få tillgång till svenska produkter. Jag är otroligt stolt över att få vara med och inviga den här byggnaden. Vi kommer att vara en förebild för modern logistik där vi har tänkt hållbart, långsiktigt och för tillväxt, sa utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

På plats för invigningen var befintliga och potentiella kunder, politiker och journalister. En av de kunder som kommer att använda lagret redan från start är BillerudKorsnäs.

– Detta kommer att vara en konkurrenskraftig och hållbar lösning för oss och våra kunder. Vi kommer att börja med papper från vårt Frövi-bruk och senare kan vi köra ytterligare volymer hit steg för steg, sa Peter Olson, logistikchef på BillerudKorsnäs.

Helautomatisk hantering

Det nya höglagret för hantering av pappersrullar har en yta på 12 000 kvadratmeter och är 25 meter högt. Hit ska pappersrullar anlända med tåg från pappersbruk och lagras i väntan på att packas i containrar som sedan lastas på fartyg i Gävle hamns nya containerterminal.

Pappersrullarna lastas av tåget, skannas och sedan sköter ett system som styr transportband och traverskranar hela processen med in- och utlastning helt utan inblandning av människor.

Traverskranarna staplar pappersrullarna i staplar upp till 15 meter. WMS-systemet (Warehouse Management System) har full koll på var varje enskild rulle är lagrad och kan enkelt hämta dom när det är dags för lastning i container för vidare transport ut över världen.

Den totala lagringskapaciteten är 40 000 ton. Som kuriosa kan nämnas att papper till 5 miljarder juiceförpackningar ryms i magasinet samtidigt. Enligt Gävle Hamn produceras var femte juiceförpackning i världen i Mellansverige och kan komma att lagras i det nya papperslagret.

Papper viktigt för hamnen

Papperslagret ägs av Gävle Hamn men ska drivas av terminaloperatören . Pappersindustrin är en viktig del av den svenska ekonomin och den växer. Gävle Hamn och Yilport investerar därför i infrastruktur för smartare logistik.

– Papper är den viktigaste varan i vår region och vi tror att det har en enorm potential för hamnen. Denna investering är vårt bidrag och vi är övertygade om att den kommer att bli framgångsrik, säger Eryn Dinyovszky, chef för Yilport Nordic.

Investeringen i det nya papperslagret är en del av en större investeringsplan i samband med utbyggnaden av containerterminalen i Gävle hamn, som kommer dubbla i kapaciteten och ytterligare säkra sin plats som ostkustens största.

– Vi har ett fantastiskt samarbete med hamnmyndigheten och kommunen i Gävle och vi investerar för framtiden, sa Robert Yüksel Yildrim, vd och ägare av Yilport.

Ökad konkurrenskraft

Under invigningen kunde deltagarna se kranarna och transportbanden arbeta och skicka rullar in och ut ur lagret. Pappersrullar staplades upp till den högsta höjden på 15 meter. Under den guidade turen fick besökarna sedan se lagret på nära håll och få detaljerade förklaringar av griparna och kranarna. Sedan visades hela processen från avlastning av pappersrullar från tåg till transportband, vidare in för lagring i magasinet och utlastning till lastbryggorna där pappersrullarna lastas i containrar.

– Den här typen av investeringar ger en ökad konkurrenskraft för pappersindustrin som är central i Mellansverige och det i sin tur stärker regionens handel både nationellt och internationell, konstaterade Fredrik Svanbom, vd för Gävle Hamn.

Det nya höglagret för papper har byggts som ett partneringprojekt mellan Gävle Hamn AB, terminaloperatör Yilport och byggentreprenör NCC. Lagret kommer tas i drift i september och de första tågen med pappersrullar kommer i början av oktober.

FAKTA:

Tidplan: juni 2019–augusti 2020
Byggherre: Gävle Hamn AB
Totalentreprenör: NCC Sverige AB
Hyresgäst: Yilport Gävle AB
Kostnad: 200 Mkr