Nyheter

Transdevs Jakob Moberg vann Bussförar-SM

Under hård konkurrens, vann Jakob Moberg från Transdev i Kristianstad första priset i Bussförar-SM den 7 september på Gillingebanan utanför Stockholm. På andra platsen kom Tina Abrahamsson från Bergkvarabuss i Ronneby/Karlskrona, och på tredje plats kom Robert Johansson från Västerås, som också arbetar på Transdev. Totalt 580 bussföraren deltog i kampen, ett rekord trots coronapandemin.

Sveriges bäste bussförare 2020 är Jakob Moberg från Transdev i Kristianstad. Han klarade samtliga praktiska moment, inklusive halkkörning, sparsam körning, manövrering och katastrofövning då Bussförar-SM avgjordes i dag.

– Det har varit en rolig tävlingsdag och jag är mycket stolt och glad över att ha vunnit tävlingen Bussförar-SM 2020. Jag har varit bussförare i 31 år. Det bästa med yrket är så klart att köra buss men också att få träffa människor, säger Jakob Moberg, vinnare i Bussförar-SM 2020.

Hela 580 bussförare deltog i kampen om de 16 finalplatserna i Bussförar-SM 2020. Trots coronapandemin överträffades antalet anmälda från förra årets tävling som noterade 501 bussförare. Av de 580 som genomfört det nätbaserade grundprovet togs de 32 bästa ut för att göra ännu ett prov där hälften gick vidare till de 16 finalplatserna.

Årets final kördes liksom tidigare på Gillingebanan i Vallentuna norr om Stockholm, men den här gången utan publik för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Där fick finalisterna utföra en rad praktiska prov, bland annat halkkörning och katastrofövning. I årets tävling har ett helt nytt tävlingsmoment tillkommit som kallas för servicemomentet.

Höja statusen för bussföraryrket

Varje år genomförs en miljard resor inom kollektivtrafiken i Sverige. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom branschen är bussföraryrket som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna i en kontext där rekryteringsbehovet är stort och branschens krav ständigt ökar.

– En bussförare måste vara serviceinriktad, kunna köra säkert och miljömässigt, samt kunna hantera oväntade situationer. Tävlingen lyfter fram den breda kompetensen som bussförare behöver ha och ökar yrkesstoltheten. Därför är det särskilt viktigt för oss på Transdev att delta, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev.

Lista på deltagarna från Transdev:

Akram Saleh, Eskilstuna

Eva Ryhle, Kristianstad

Hans Hansson, Malmö

Jakob Moberg, Kristianstad

Kalle Khalidy, Söderhamn

Robert Johansson, Västerås

Mer om Bussförar-SM:

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum. Samarbetspartners är Gillinge Stockholms Trafiksäkerhetscenter, Drivec och Arbetsförmedlingen. Fordonspartner är EvoBus Sverige. Partners/Sponsorer är Keolis, Nobina, Bergkvarabuss, Kommunal, Transdev, Arriva och VY.