Nyheter

Nya materialhanteraren EW200E från Volvo Construction Equipment

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) lanserar den helt nya materialhanteraren EW200E för recyclingsegmentet. Storebror – materialhanteraren EW240E – har uppdaterats med en ny längre rak bom.

Materialhanterarna från Volvo CE, som konstrueras och tillverkas på företagets fabrik i Tyskland, utlovar maximal tillförlitlighet, flexibilitet och produktivitet inom avfalls- och återvinningsapplikationer. Den nya EW200E-materialhanteraren väger 22,6 ton och har en Steg V-godkänd Volvomotor på 129 kW (173 hk). Maskinen har en rak bom på 5,5 eller 6,25 meter och ett 4-meters svanhalsskaft samt en räckvidd framåt på 9,3 eller 10,0 meter.

Volvo CE ökar även räckvidden för den befintliga EW240E-materialhanteraren, som är avsedd för användning i recyclingsegmentet, genom att lansera en ny 7,25-meters rak bom, som i kombination med det befintliga 5 meter långa svanhalsskaftet tar räckvidden till hela 12 meter.

Specialbyggd för avfallshantering

Materialhanteraren EW200E är baserad på flera decenniers konstruktionserfarenhet och specialbyggd för avfallshantering. Tack vare beprövade komponenter som är gemensamma med EW240E-materialhanteraren och andra befintliga Volvohjulgrävare har Volvo kunnat ta den nya maskinen till perfektion och pricka in specifika jobbkrav inom avfallshantering. Även om materialhanteraren i den mindre storleksklassen är baserad på storebrors etablerade konstruktion, så har den även en mängd nya funktioner som har genomgått noggrann testning under verkliga förhållanden.

EW200E-materialhanteraren, som är konstruerad för att hålla uppe produktiviteten och effektiviteten, har ett specialanpassat hydraulsystem. Andra modifieringar – jämfört med en standardgrävare – inkluderar den hydrauliskt upphöjda hytten, fyra stödben som tillval (främre schaktblad och bakre stödben som standard), solida gummidäck och en skräddarsydd rak bom som kan utrustas med antingen ett 4-meters svanhalsskaft eller ett 3,5-meters sorteringsskaft. Volvos materialhanterare kan beställas från fabrik utan rattstång, så att föraren kan styra hela maskinen med endast manöverspakarna.

Fabriksmonterade extrakretsar gör att sorteringsgripar och gripar med sektionsklor fungerar i perfekt harmoni med Volvomaskinerna. Dessa redskap är tillgängliga genom Volvos distributionsnätverk – för båda materialhanterarna.

Bomflytfunktionen och bomcylinderdämpningen förbättrar prestanda genom att minimera vibrationer och hålla gripen stilla för ökad stabilitet. För ökad exakthet samverkar gripstyrningen och systemet för mjuk svängning under simultana manövrer, medan det optimerade hydraulsystemet svarar omedelbart.

Social distans – med komfort!

Föraren arbetar komfortabelt från den rymliga Volvo-hytten, som kan höjas upp till fem meter över marknivå och därmed ger föraren ett majestätiskt fågelperspektiv över omgivningen. Hytten har även hyttfästen med dubbel dämpning som minskar buller och vibrationer, så att det går att arbeta stadigt på hög höjd. Manöverspakskonceptet, som först lanserades med EW240E-materialhanteraren, omfattar nu även styrning av stödben, schaktblad och hytthöjningsfunktioner utan att behöva släppa manöverspakarna. Båda materialhanterarna är nu utrustade med en justerbar skaft in-begränsningsfunktion som förhindrar sammanstötningar mellan hytten och gripen. Vid arbete inomhus ger funktionen för höjdbegränsning en extra säkerhet. In- och urstigning underlättas dessutom nu tack vare klara färger på ledstänger och steg, samt att stödbenen har försetts med fler steg.

EW200E-materialhanteraren kan skräddarsys efter den aktuella uppgiften, och dessutom anpassas med ett flertal tillval efter behov. Hyttens generösa glasytor ger runtomsikt. Säkerheten kan förbättras ytterligare med Volvo Smart View eller ett polykarbonatfönster i ett stycke. För extra bekvämlighet ger spakstyrningen föraren möjlighet att styra maskinen i upp till 19 km/h med endast rullknappen på manöverspaken. Den befintliga EW240E-materialhanteraren har redan alla dessa funktioner.

E som i effektivitet

I likhet med föregångaren är materialhanteraren EW200E både effektiv och bränslesnål. Automatisk tomgångsreglering, som minskar varvtalet till tomgång när reglagen inte har använts under en viss tid, bidrar tillsammans med automatisk motoravstängning till lägre bränsleförbrukning. EW200E-maskinen har ett ECO-läge som slås på automatiskt, samt många andra funktioner som ökar bränsleeffektiviteten och minskar maskinslitaget.

EW200E-materialhanteraren är konstruerad för smidig service och är därför lätt att hålla i drift. Smörjpunkterna är grupperade tillsammans och filtren är placerade bakom motorluckor med vid öppningsvinkel som är åtkomliga på marknivå på alla E-seriens hjulgrävare. Underhållet går smidigt tack vare bättre åtkomst till ställen som pumputrymmet, medan ett valbart avfallspaket inkluderar skyddsskärmar och en reversibel fläkt för att hålla kylsystemet rent.

Som med alla maskiner från Volvo CE har du som kund tillgång till Volvos alla tjänster som hjälper till att ge maximal avkastning på investeringen. Från redskap och reservdelar, till servicetekniker och maskinövervakning – allt är tillgängligt hos din Volvo-leverantör Swecon.