Nyheter

Nya OutSystems-plattformen – Bygger appar snabbt, rätt och för framtiden

OutSystems är en av de snabbast växande plattformarna för applikationsutveckling. I samband med det årliga eventet NextStep, där 15 000 deltar via länk, presenterades en rad nya funktioner.

– Att bygga applikationer snabbt och storskaligt är en smärtsam och komplicerad process för de flesta verksamheter, säger grundaren och vd:n Paulo Rosado.

Under 2020 har behoven av snabb och effektiv digital utveckling nått nya rekordnivåer världen över, vilket leder till ökad press på utvecklare och team. Det har gjort att olika former av stödverktyg för utveckling – som tillämpar AI och automation för att snabba upp monotona processer och låta utvecklare lägga mer tid på det avancerade arbetet – blivit en glödhet marknad.

En av de snabbast växande plattformarna kommer från OutSystems, som presenterade en rad nyheter i samband med det årliga eventet NextStep, där telekomjätten Ericsson fanns bland talarna.

Redan innan pandemin var applikationsutvecklingen på väg att förändras; enligt en rapport från Gartner hösten 2019 förväntades 65 procent – nästan två tredjedelar – av all applikationsutveckling att äga rum på den här typen av plattformar senast år 2024.

Det är en utveckling som nu accelererat, menar grundaren Paulo Rosado:

– Detta år har vi alla blivit utmanade i hur förberedda vi är på förändring, och hur snabbt vi kan reagera på det oförutsägbara. När jag talar med kunder, partners och med utvecklarcommunityn, är det jag hört vilka fantastiska insatser som gjorts för att hantera förändringen.

De nya lösningarna stärker OutSystems-plattformens förmåga att leverera avancerade applikationer som snabbt kan driftsättas och uppdateras utifrån förändrade behov. I den visuella utvecklingsmiljön Service Studio finns verktyg kallade ”Builders” som understödjer samarbete och avlastar

Workflow Builder visualiserar och automatiserar skapandet och optimeringen av komplicerade affärsprocesser.

Experience Builder använder mallar med standardiserade funktioner och flöden som snabbt kan anpassas av utvecklare för att skapa prototyper.

Integration Builder bidrar till enkel och smidig integration med verksamhetskritiska lösningar som exempelvis SAP och Salesforce.

AI Assist bidrar till målsättningen att göra utvecklingsprocessen i OutSystems-plattformen upp till 100 gånger snabbare än traditionella utvecklingsprocesser. Den ”digitala kodaren” kan anpassas för att ge bäst stöd utifrån utvecklarens kompetensnivå, och bidra i varje steg av processen med automatisering, rådgivning eller validering, vilket frigör tid för utvecklaren för de mer avancerade delarna av anpassningen.

Säkerhet och dataintegritet är ett affärskritiskt ämne – applikationer måste inte bara byggas snabbt, utan även rätt. Bland de säkerhetsfokuserade nyheterna finns den AI-stödda Infrastructure Dashboard, som bidrar med överblick över systemet, och AppShield, ett förstärkt säkerhetslager för mobila applikationer.

För att en applikation ska fortsätta skapa värde när behoven förändras är det också viktigt att kunna förändra och vidareutveckla dem snabbt och enkelt. TrueChange håller reda på buggar och arkitekturfel och övervakar prestanda i realtid samtidigt som den analyserar om och hur förändringar i infrastrukturen eller mjukvaran påverkar helheten. I den nya Machine Learning Builder kan utvecklare snabbt skapa skräddarsydda AI-applikationer för olika uppgifter.

Bland OutSystems strategiska partners finns Deloitte, KPMG, Amazon Web Services, Everis, Workato och Vonage.