Nyheter

M Sverige granskar: Många felaktiga reservationer i bilannonser

M Sverige har granskat bilhandlarnas annonser på de stora marknadsplatserna Blocket, Bytbil och Wayke. I år visar en undersökning av Blockets områdesindelning även att stora regionala skillnader förekommer.

Mest tryggt att köpa bil ser det ut att vara på Gotland, medan bilhandlare i Göteborg är värst i landet med att försöka friskriva sig från ansvar.

En ”reservation för felskrivning” förekom i årets granskning i mer än var tredje annons, trots att en bilannons alltid blir en del av avtalet vid en bilaffär och reservationen därför helt saknar betydelse. Andelen annonser med reservationer har varit hög även i 2018 och 2019 års granskningar. Motorbranschens egen plattform Wayke ligger bättre till i år jämfört med Blocket och Bytbil.com, som är värst med hela 39 procent reservationer.

– Både bilhandlare och annonsplattformar får skärpa sig, annars menar vi att Konsumentverket måste agera, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Reservationerna innebär vissa risker, till exempel att säljaren inte har orkat göra någon närmare kontroll av bilen inför försäljningen, och att den i värsta fall inte överensstämmer med det som utlovas.

– Vi känner inte till någon annan bransch där företagen själva medger att innehållet i deras marknadsföring inte kan garanteras. Det borde rimligen strida mot marknadsföringslagen, menar Carl-Erik Stjernvall.

I ett ARN-fall utlovades en adaptiv farthållare, vilket efter köpet inte visade sig stämma. Företaget försökte skydda sig genom att hänvisa till reservationen i sin annons. Anmälaren beviljades trots detta att få köpet hävt eftersom den saknade utrustningen utgjorde ett väsentligt köprättsligt fel och inte gick att montera i efterhand.

– Ett gott råd är att välja bort oseriösa bilhandlare som reserverat sig i sina annonser, särskilt nu när allt fler köper bil på distans, säger Carl-Erik Stjernvall.