Nyheter

Volkswagen Transportbilar: Nu finns Caddy, Transporter och Crafter som elbilar

För att kraftigt minska utsläppen från vägtrafiken krävs elektrifiering. Därför rullar nu Volkswagen Transportbilar ut en komplett serie av eldrivna transportbilar med modellerna ABT e-Caddy, ABT e-Transporter och e-Crafter.

Eldrivna transportbilar är en viktig pusselbit i omställningen till mer klimatsmarta transporter. Därför kan Volkswagen Transportbilar nu erbjuda helt elektriska versioner av sina välkända och populära modeller. Företag som använder sina bilar i stadsmiljö eller inom ett begränsat geografiskt område har nu möjligheten att byta till tysta och helt utsläppsfria fordon.

– Det kan inte ha undgått någon att vi måste förändra vårt sätt att leva samtidigt som företag måste ställa om sina verksamheter för att vi ska nå uppsatta klimatmål. Därför gör hela Volkswagenkoncernen omfattande investeringar i elektrifiering och omställningar i produktionen för att minska miljöpåverkan genom bilens hela livslängd. Och nu har vi på Volkswagen Transportbilar äntligen nått fram till ett första viktigt delmål när vi kan erbjuda alla våra modeller som elbilar, säger Maria Johnsson, Produkt- och marknadschef på Volkswagen Transportbilar.

Volkswagen Transportbilars elbilsmodeller:

ABT e-Caddy:

Elversionen av Caddy tillverkas tillsammans med samarbetsföretaget ABT e-Line, som ansvarar för drivlinan. Byggd på det längre Maxi-chassit ger den ett generöst lastutrymme på drygt fyra kubikmeter. Under huven finns en elmotor på 83kW och batterikapaciteten ger en räckvidd på upp till 141 kilometer enligt WLTP. Klassledande släpvagnsvikt på 750 kg. ABT e-Caddy går även att få som personbil med plats för 5 personer.

ABT e-Transporter

Även Transporter tillverkas i en elversion av Volkswagens partner ABT e-Line. Precis som Caddy har den ett batteri på 37,3 kWh och en elmotor på 83 kW vilket ger pigga köregenskaper upp till maxhastigheten 120 km/h. Litiumjonbatterierna är kompakta och ryms under golvet. Lastutrymmet i e-Transporter är 6,7 m3 och lastkapaciteten cirka 1000 kg. Bilarna vi erbjuder i Sverige har dragkrok som standard med en maximal släpvagnsvikt på 750 kg.

e-Crafter

Volkswagen Transportbilars första elektiska modell lanserades 2018. Tack vare eldriften och lastkapaciteten är e-Crafter idealisk för bud-, paket- och varuleveranser i stadsmiljö. e-Crafter har anpassats för dessa förhållanden med sin motor på 136 hk (100 kW) och ett vridmoment på 290 Nm från stillastående. Litiumjonbatteriet på 35,8 kWh är helt integrerat i chassit vilket gör att hela lastvolymen på 10,7 m3 är användbar.

Miljöbonus på 60 000 kr

För att driva på utvecklingen mot mer miljövänliga bränslen har Sverige infört ett bonussystem som premierar dessa. Vid köp av ett helelektriskt fordon utgår en miljöbonus på 60 000 kr, samtidigt som bilar med förbränningsmotor straffas med högre vägskatt under de tre första åren. Allt det här innebär att det redan idag kan vara förmånligt att byta till en elbil.