Nyheter

Vad innebär det att teckna ett hållbart alternativ till försäkring?

Har du funderat över att teckna en hemförsäkring? Då kan den här artikeln komma att bli en hjälpande hand för dig! Det är mer populärt än någonsin att erbjuda tjänster där du som företagare och privatperson kan teckna försäkringar av olika slag, inte minst hemförsäkring.

Det är något vi gärna betalar för, men utan att kanske egentligen ha i åtanke hur det påverkar vår miljö och framtid. För det är tyvärr är så att majoriteten av de företag som erbjuder försäkringar tillför mycket av sina förmögenheter till ohållbara branscher som har en enorm belastning på just miljön.

Som tur är finns det däremot idag en hel del miljövänliga försäkringsval. Ett sådant exempel är Hedvig Försäkring. De har inte bara ett mer hållbart sätt att tänka när det kommer till användning av resurser, utan de ser även till att hålla sig utanför de branscher som skadar miljön. Allt sker online för att på ett smidigt, enkelt och tryggt sätt erbjuda smarta försäkringslösningar.

Så blir du mer miljövänlig!

Med tanke på att det idag finns en otroligt stor miljömedvetenhet i samhället är det inte alls svårt att själva bli lite mer miljövänlig. Oavsett vilken inställning man haft sen tidigare till just den här frågan finns det alltid en möjlighet att förändras, göra om och göra rätt.

Som medmänniska i samhället är du automatiskt en liten del av den värld som vi alla delar på. Denna värld har ett begränsat antal resurser och tillgångar som ska räcka till alla, och då är det ju orättvist om bara ett visst antal personer får ta del av det medan andra får lida av deras handlingar.

Med andra ord är det inte hållbart att inte vara miljövänlig, eller i alla fall att inte vara miljömedveten. Och det behöver inte vara så svårt som det kanske låter att ändra sin livsstil något för att minska belastningen på jorden.

Det finns så många små medel som vi alla kan ta till med för att bli mer miljövänliga. Om vi alla börjar göra små ändringar i sina liv som innebär att de tänker lite mer på miljön kommer vi efter ett tag att börja se skillnad. Många bäckar små, som man brukar säga…

Tips på miljömedvetna handlingar

För att få en mer miljömedveten inställning och börja agera lite mer hållbart kan man exempelvis släcka lampor, stänga av vattenkranen och ta cykeln till jobbet. Istället för att köpa nytt kan du handla second hand, och istället för att köpa importerade varor på mataffären kan du börja odla mer hemma.

En metod som blir allt mer populär bland odlare av olika slag är det man kallar för hydroponisk odling. Det innebär att du odlar i vatten istället för i jord, vilket både är ett enklare och mer effektivt val som också gör gott för miljön.

Man kan också försöka bli mer medveten när det kommer till vilka företag man investerar i och vilka branscher man lägger pengar på, så som olika försäkringsbolag då du ska teckna försäkring. Trots att vi alla kan göra många små saker så kan vi inte undgå det faktum att det är de större företagen och världsledarna som ofta har störst påverkan.

Kanske känns det inte så viktigt att välja ett miljömedvetet företag när du ska skaffa en hemförsäkring. Något vi däremot kan garantera dig är att mycket som ser bra ut på ytan inte är så bra under ytan, inte minst i ett miljöperspektiv. När du då investerar i ett företag och låter dem använda dina pengar blir du också indirekt en påverkan på vår miljöförstöring.

Det är inte svårt att konvertera till ett miljömedvetet försäkringsbolag

En fördel med att en större del av samhället blir mer och mer inställda på ett hållbart tänkande har utvecklingen på just den fronten tagit sig framåt. Sakta men säkert öppnar det upp för många nya miljövänliga val och möjligheter på flera olika plan.

Som tidigare nämnt gäller det även försäkringsbranschen som i många fall står för en stor del av all smutskastning och nedtrampning av miljön. Men, i och med företag som Hedvig och liknande varianter kan det faktiskt börja se lite ljust ut när det kommer till försäkringsbolagen och deras enorma påverkan på vår miljö.

Företag som väljer att ställa miljökrav som heter duga kommer inte bara bidra till en bättre levnadsmiljö och trivsammare förhållanden för de flesta, utan det kommer även med ekonomiska fördelar i längden. I och med dagens utveckling är det inte heller svårt att bidra till ett mer hållbart samhälle då man bedriver stora tjänster med unika positioner.

Försäkringsbolagens miljöpåverkan

Det som skiljer de mer moderna och miljömedvetna försäkringsbolagen från ”de klassiska” modellerna är egentligen en sak; hur man väljer att förvalta sina pengar. I grund och botten handlar det alltså om hur ett företag väljer att ta våra investerade pengar och använda det till sin egen vinning, i alla fall vinstmässigt och på kort sikt.

Så hur går det till? Jo, när du tecknar en försäkring hos ett försäkringsbolag måste du som kund oftast betala en försäkringspremie på ett visst belopp. Ju fler kunder ett försäkringsbolag har desto mer pengar får de in sin pott av premiekapital, vilket är de pengarna som företaget sen kan använda till egna investeringar.

Under tiden som de väntar på att du som kund ska vara med om en olycka där du är i behov av en försäkring ser de till att ”ta hand” om dina, och alla andra kunders premiepengar på bästa möjliga sätt, det vill säga för dem själva.

Majoriteten av försäkringsbranschens giganter gör allt i sin makt för att gå med storvinst på sina investeringar, vilka inte helt sällan sker i olika sorters värdepapper. Och det är just här som den förfärliga miljöpåverkan kommer in i bilden. I och med att ett försäkringsbolag ofta sitter på gigantiska resurser och obegränsat med tillgångar är det inga små köp de gör.

Samtidigt som de själva är experter på att konsumera av jordens egna tillgångar och resurser när olika försäkringar träder i kraft investerar de inte helt sällan i branscher som rent ut sagt tar sönder vår jord.

Det är pengaeffektivt och ger bra vinster, men att syssla med exempelvis kolbrytning eller vapentillverkning är inte ett hållbart alternativ. Försäkringsbolagen och deras miljardbelopp hanterar inte småpotatis, och skulle det istället få en ändring hade miljöförstöringen kunnat bytas ut till miljövänlighet. Och sådana lösningar finns det gott om!

Miljövänliga försäkringsbolag med hållbara lösningar

Istället för att försöka vara smarta och förvalta sina miljardbelopp av premiekapital i miljöskadliga och rent ut sagt förödande branscher för att mjölka det sista av pengatrådarna kan man lika gärna välja en miljövänlig bransch. De kanske inte är lika pengaeffektiva, men de är åtminstone mycket mer attraktiva och innebär ingen smutskastning av naturens resurser.

Branscher och företag som sysslar med återvinning eller utsläppsrening kan arbeta med gott samvete och samtidigt få en hel del vinning på sina lösningar. Sådana företag blir allt mer attraktiva, det satsas stenhårt på långsiktiga utvecklingsplaner, och det kommer även med en hel del möjliga investerare och kunder.

”Men hur vet jag vilka försäkringsbolag som är miljömedvetna?” är kanske en fråga du ställer dig då? Jo, miljömärkta försäkringsbolag är sådana som sysslar med miljövänliga investeringar och väljer hållbara branscher, som Hedvig försäkringar. Här ser man också till att förbrukning av material och resurser sker på ett miljövänligare och mer hållbart sätt.

Välj en miljömärkt försäkring

Ett miljömärkt försäkringsbolag ser till att alla investerade pengar och tillgångar går till sådant som är bra för vår miljö, alltså för vår egen framtid. De tänker långsiktigt och går in i andra branscher med möjlighet till bra avkastning kombinerat med miljötänk.

Det är en stor skillnad från investeringar i de smutsiga branscherna där man bara vill tjäna pengar på kort sikt. Med höga miljökrav och stora ambitioner ser de moderna och miljövänliga försäkringsbolagen en större fördel i att göra gott både för sig själva och för den värld vi lever i, vilket i slutändan blir bra för alla.

Trots att det börjar dyka upp fler och fler miljömärkta alternativ till försäkringsbolag är utbudet relativt snålt. På marknaden av redan existerande sådana finns exempelvis Hedvig försäkringar som vi tidigare var inne på. De sticker ut i branschen av försäkringsbolag genom att digitalisera allt, sänka kostnaderna och tänka i mer miljövänliga banor.

Att välja en miljömärkt försäkring är inte bara att göra ett bra miljöval. När du investerar i ett miljömärkt försäkringsbolag innebär det att du låter dina pengar gå till hållbara investeringar som kan bidra till en bättre värld, ett bättre samhälle och ett bättre liv.

Alla har möjligheten att göra ett aktivt val, och även en sådan liten sak som var du tecknar dina försäkringar hos kan ha en avgörande faktor för vår miljö – gör ett bra miljöval redan idag genom att teckna en smart och hållbar försäkring!