Nyheter

Premiär för Heart Aerospace världsledande elektriska drivlina

Idag presenterar Heart Aerospace för första gången den elektriska drivlina som innebär att det svenska elflyget för passagerartrafik snart är här. Flygplanet som heter Heart ES-19 kommer att ha plats för 19 passagerare med möjlighet att flyga uppemot 400 kilometer.

Heart Aerospace är världsledande med att utveckla ett passagerarflygplan för kommersiellt kortdistansflyg. Målsättningen är att elflygplanet ska vara certifierat år 2025-2026 och därmed kommer flyget att bli helt fossilfritt på kortare distanser.

– Tekniken för elflyget finns här. Men nu gäller det att skala upp och gå in i nästa fas med sikte på en första reguljär elflygslinje i Sverige 2026. Vi är mycket glada över att vara en del av en mer hållbar framtid, säger Anders Forslund, vd Heart Aerospace.

Med vid releasen av drivlinan är H.K.H. Prins Daniel och infrastrukturminister Tomas Eneroth.

– Vi är oerhört glada och stolta över att Sveriges Kungahus och regeringen närvarar i dag då vi presenterar drivlinan. Vi vill visa var vi befinner oss i utvecklingen av vårt första svenska elflygplan för passagerartrafik. Förhoppningsvis skapar det större förståelse och politisk vilja att satsa på svenskt elflyg, säger Anders Forslund.

Med under dagen är även Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen:

– Sverige har höga hållbarhetsambitioner och en möjlighet att bli en global ledare i fossilfritt flyg. Regeringens satsning på forskning och elektrifiering av flyget är en viktig del av förutsättningarna för att det svenska inrikesflyget ska bli fossilfritt 2030.