Nyheter

Tomas Eneroth besöker testbana för elväg – Smartroad Gotland

Idag besöker infrastrukturminister Tomas Eneroth företaget Electreon och Smartroad Gotlands testbana i Tullinge. Ministern får även en provtur med Sveriges första helelektriska 40-tonslastbil.

Smartroad Gotland är ett treårigt demonstrationsprojekt och en del av Trafikverkets arbete med elvägar. Byggandet av den 1,6 kilometer långa vägen på Gotland startade 2019 och är den första trådlösa elvägen som byggs på allmän väg, med en teknik som är applicerbar för alla elfordon.

Laddningssystemet är trådlöst och placeras under marken. På testbanan i Tullinge går det att se och känna på tekniken, till skillnad från på Gotland där tekniken är nergrävd under asfalten.

Trafikverket delfinansierar projektet tillsammans med bland annat företaget Electreon som utvecklar trådlösa elvägssystem. På testbanan i Tullinge finns just nu Sveriges första helt elektriska 40-tons dragbil.