Nyheter

Engcons nya standardisering gör grävandet säkrare

Engcon har sedan starten för 30 år sedan varit med och drivit säkerhetsutvecklingen i grävbranschen. År 2020 är inget undantag: från och med den 1 oktober erbjuder Engcon sitt säkra låssystem QSC som standard på alla tiltrotatorer med Engcons styrsystem. Det innebär kortfattat att nuvarande system för att styra skoplåset under tiltrotatorn ersätts med Engcons standardiserade låspanel.

Engcons strategi är att förbättra grävmaskinisternas vardag genom effektivare, flexiblare och säkrare lösningar. Det innebär bland annat att möjliggöra smarta lösningar till alla genom att erbjuda dem som standard. Sedan tidigare har det automatiska snabbfästessystemet, EC-Oil, erbjudits kostnadsfritt. Nästa drag från Engcon är att erbjuda det säkra låssystemet QSC under tiltrotatorn.

Nuvarande system för att styra skoplåset under tiltrotatorn ersätts alltså med Engcons standardiserade låspanel, som har tydliga och upplysta symboler som guidar förarens manövrar. På så sätt förenklar och standardiserar Engcon själva handhavandet av skoplåset – oavsett märke och modell på grävmaskinerna. Därmed minimeras riskerna med tappade eller svängande redskap.

– Vi brukar jämföra det med att gas och broms skulle ha olika placeringar i en bil beroende på vilket bilmärke det är. Om en förare som byter från en grävmaskin till en annan känner igen de nödvändiga manövrarna minimeras kort sagt risken för farliga misstag kraftigt, säger Martin Engström, Produktchef på Engcon.

Unik säkerhetsfunktion som räddar liv

Förutom standardiseringen av låsförfarandet går det heller inte att överhuvudtaget aktivera skoplåset under tiltrotatorn när skopan hänger uppe i luften – en säkerhetsfunktion som är unik för Engcons låslösning.

– Därmed reduceras den största risken, att en skopa eller redskap av misstag tappas från luften. Vilket potentiellt hindrar både skador och dödsfall, säger Martin Engström.

Låssystemet, QSC, tillsammans med Engcons redskapsfäste Q-Safe, har dessutom ett visuellt och audiellt varningssystem. Systemet varnar med ljud och ljus om skopan kopplats felaktigt och som tillbehör kan man även beställa en säkerhetsfunktion som låser grävmaskinens svängrörelser, vilket ökar säkerheten ytterligare.

– Sammanfattningsvis fortsätter vi standardisera för maximal säkerhet och för att förhindra onödiga olyckor som beror på misstag, stress eller felaktigt handhavande. Och inte nog med det, det kostar inget extra, avslutar Martin Engström.