Nyheter

Många osäkra på säker laddning av elbilar

– Som ny elbilsägare är det viktigt att lära känna bilen. Elbilar har andra egenskaper än bensindrivna bilar vilket innebär andra risker, säger Maria Wedin, motorskadespecialist på Länsförsäkringar. 

Det senaste året har antalet eldrivna personbilar ökat med drygt 60 procent*.

En Novusundersökning som Länsförsäkringar genomförde förra året visar att sju av tio är osäkra på hur de ska ladda bilen utan risk för elfel eller bränder.

– Motstå frestelsen att plugga in i vanliga vägg- eller motorvärmaruttag. De är inte gjorda för den långvariga belastningen och innebär stor risk för överhettning och brand. Ta istället med kostnaden för en laddstation i kalkylen när du ska köpa en elbil, säger Maria Wedin. 

Det säkraste sättet att ladda bilen är en laddbox som sätts upp på väggen eller på en stolpe i anknytning till bilens parkering. Med en laddbox får du en inbyggd säkerhet, som bland annat innebär att strömmen kan slås på först när alla kontakter är inkopplade.

– Låt en elektriker kontrollera din elanläggning innan du installerar en laddstation, för att se att kablar och uttag klarar av en hög belastning under längre tid, det vill säga en normal laddningstid på 6–8 timmar, säger Maria Wedin.