Nyheter

Sveriges bästa unga flygmekaniker

Konkurrensen var tuff, men det blev Emrik Gunnarsson från Mantorp i Östergötland som vann SM för unga flygmekaniker. Segern ger honom dessutom en plats i yrkeslandslaget och VM i Shanghai 2021.

I april ställdes Yrkes-SM i Helsingborg in på grund av coronapandemin, men den 15-16 oktober genomfördes ändå TYA SM för unga lastbilsförare och unga flygmekaniker i samarbete med Linköpings kommun och Anders Ljungstedts Gymnasium. Sex ungdomar fick testa sina kunskaper i moment som daglig tillsyn av helikopter och reparation av elsystem, men det var Emrik Gunnarssons långa erfarenhet som till slut gav honom titeln Sveriges bästa unga flygmekaniker 2020.

– Det känns otroligt roligt. Alla var väldigt duktiga, men jag har kanske en fördel av min tekniska bakgrund. Man kan säga att jag är uppväxt i en verkstad och det har nog gett mig ett försprång både under utbildningen och nu i tävlingen.

Du är flygtekniker, varför valde du det yrket?

– När jag gick ut gymnasiet visste jag inte alls vad jag ville göra, men så kom några från flygteknikerutbildningen och pratade på skolan. Det fanns inte ens i min värld att man kunde jobba som flygtekniker, men det verkade intressant så jag tog chansen.

Vad är roligast med jobbet?

– Jag gillar att jag får hålla på med tekniska saker som är ganska komplicerade, tillsammans med trevliga kollegor som har ett likvärdigt säkerhetstänk. Det är kul att gå till jobbet varje dag.

Coronapandemin har påverkat flygbranschen, hur har det påverkat ditt jobb?

– Den kommersiella flygvärlden har tagit en stor smäll och kommer att påverkas länge framöver, men jag jobbar på ett företag som utför underhåll åt Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningshelikoptrar och där är påverkan inte alls lika stor.

SM-titeln innebär en plats i yrkeslandslaget och World Skills i Shanghai i september 2021, hur känns det?

– Just nu känns det väldigt avlägset, men det är så klart superkul. Det ska bli spännande att träffa alla tävlande från andra länder och se om det skiljer sig mycket i hur vi gör saker.

Vill ge dem chansen

Under tävlingarna i Linköping fick max 50 personer närvara på grund av coronapandemin, vilket är en stor skillnad mot vanliga Yrkes-SM som brukar locka tusentals åskådare. För TYA var det ändå viktigt att genomföra SM för både flygmekaniker och lastbilsförare i år.

– De här ungdomarna hade nominerats av sina flygteknikskolor till Yrkes-SM och när det blev inställt ville vi ändå ge dem en uttagstävling till World Skills och yrkeslandslaget. Att vi nu har en representant i VM är ett stort plus, säger Syréne Alphonse, projektledare på TYA.

På andra plats kom Mark van der Werf från Habo och bronsplatsen togs av Jesper Nilsson från Linköping nu bosatt i Göteborg. Nästa Yrkes-SM är planerat till 2022 i Växjö. Albin Hessel, Gävle – Louie Skovbye, Ljungbyhed och Rasmus Barrsten, Linköping kom på delad fjärdeplats.

Sponsor

Arbesko försåg samtliga deltagare med skyddsskor.

Foto: Liza Simonsson