Nyheter

Ny undersökning visar: Svenska företag kämpar med hållbarhetstänk vid inköp och underhåll av datorer

Svenska företag kämpar för att implementera riktlinjer för hållbarhet när det kommer till mobila datorer eftersom snabbt föränderliga krav tvingar mer än hälften (55%) att byta sina mobila datorenheter innan de är två år gamla.

IT-beslutsfattare tillfrågades om vikten av hållbara och miljövänliga metoder för inköp, drift och återvinning av sina mobila datorlösningar. Även om det fanns en tydlig önskan att använda sina mobila enheter på ett mer hållbart sätt angav de svarande att affärstrycket förhindrade framsteg.

Den oberoende undersökningen, med titeln From Renew to Reuse: The Mobile Computing Sustainability Challenge, skedde på uppdrag av Panasonic och utfördes av Opinion Matters.

Den undersökte 772 IT-beslutsfattare i Storbritannien, Tyskland och Sverige i företag med mer än 50 anställda.

Nyckelresultat för Sverige

Mindre än hälften av de tillfrågade sa att de utvärderade sina enheter utifrån hållbarhet eller miljöpåverkan innan inköp.

Utöver regelbundet underhåll (36%) gjorde mindre än hälften något proaktivt för att förlänga enheternas livslängd under drift, som att skicka information eller ge utbildning till användarna om hur de ska ta hand om enheterna.

Över hälften (62%) återanvänder inte regelbundet enheter i andra sammanhang i den egna verksamheten när dess ursprungliga användningsområde anses avslutat.

Mer än en tredjedel (34%) erkände att deras organisation endast hade gjort sig av med enheter som nått slutet av sin produktcykel. Nästan hälften (49%) har deltagit i returprogram och 79% har sålt till en sekundärmarknad.

En miljövänlig och fullständigt kontrollerbar återvinningsprocess var ett bekymmer för 30% av respondenterna, tillsammans med att få det bästa restvärdet för enheten (31%) och se till att all data raderades säkert (29%).

Hinder för hållbara metoder

Barriärer som förhindrar mer hållbara metoder verkar snabbt förändra företags beteenden, vilket tvingar de allra flesta företag att byta sina enheter vartannat år (55%) eller efter 3-4 år (45%).

Forskningen pekar dock på att det finns en önskan att göra mer. Mycket signifikanta 82% uppgav att de skulle återanvända enheter regelbundet om de lätt kunde konfigureras om av slutanvändare (återanvändning från 21% -50% av enheterna.).

– Även om det finns en tydlig önskan att göra mer verkar det som om affärstrycket hindrar IT-beslutsfattare från att ta ett mer omfattande grepp kring sin mobila datorstrategi och överväga mer hållbara metoder, säger Stefan Lindau, nordisk manager för Panasonic Toughbook.

– Den senaste generationen enheter kan enkelt konfigureras om för nya användningsområden av användaren själv, detta flera gånger under enhetens livstid. Denna typ av banbrytande design och teknik kommer att göra det möjligt för företag att hantera snabbt föränderliga krav och bidra till att uppmuntra en mer hållbar mobil datorstrategi.