Nyheter

Ny SIFO-undersökning: Distansarbetare mer produktiva – saknar inte kollegorna

Nära tre av fyra kontorsarbetarna uppger att de är lika eller mer produktiva vid distansarbete. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av molntjänstföretaget Citrix. Undersökningen visar också att tre av tio inte saknar den sociala biten att arbeta på kontoret vid distansarbete.

Efter coronautbrottet har många svenskar börjat jobba hemifrån. Före pandemin var det bara 8 procent av svenska kontorsarbetare som arbetade minst tio dagar i månaden på distans, vilket ökat till över hälften, 54 procent. Det visar en Sifo-undersökning, på uppdrag av molntjänstföretaget Citrix.

Nära tre av fyra, 72 procent, uppger att de arbetar lika eller mer produktivt hemifrån. Två tredjedelar saknar den sociala aspekten vid distansarbete. Samtidigt uppger 14 procent att de inte saknar den sociala biten av att arbeta på kontoret, medan 16 procent svarar ”varken eller” på frågan om de saknar den sociala aspekten.

– Distansarbetet har normaliserats under den rådande situationen och vi ser att många svenskar trivs bättre med att arbeta hemifrån. Produktiviteten ökar tack vare utvecklingen av digitala verktyg och hjälpmedel. Det driver på utvecklingen av framtidens arbetsplatser, där flexibilitet och distansvänliga lösningar blivit nyckeln till framgång, säger Suzana Drakulic, Sverigechef på Citrix.

Hemarbetet har även haft en positiv inverkan på svenskarnas hälsa. Den tid som tidigare använts för pendling användas numera till olika aktiviteter: 37 procent uppger att de motionerar mer än tidigare och 31 procent svarar att de sover mer. Även tid med familjen har ökat kraftigt. Runt hälften, 48 procent, har i dag större möjligheter att umgås med nära och kära, där fler kvinnor (55 %) än män (40 %) uppger att så är fallet.

– Distansarbete gör att många kan bestämma mer över sin egen tid, vilket kan göra det enklare för en del att få ihop livspusslet, säger Suzana Drakulic.

Distansarbete har inneburit att vissa arbetar mer än tidigare. Elva procent svarar att de har längre arbetsdagar efter coronautbrottet. Av dessa uppger 62 procent att de har arbetat upp till en timme extra varje dag. En av tre (33 %) svarar att de jobbar mer än en timme extra per dag, vilket är vanligare för män (43 %) än för kvinnor (25 %).

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 25 augusti-2 september 2020. Totalt intervjuades 1028 personer i åldern 18–65 år i sysselsättning med möjligheten till att arbeta på distans. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.